”Flytta myndigheter till förorten”

STATEN2011-02-01

Flytta ut myndigheter från centrala Stockholm till förorten. Det skulle minska trängseln i city och skapa nytt liv åt till exempel Rinkeby och Hässelby. Det skriver debattören Carlos Rojas.

I en debattartikel i Dagens Nyheter reagerar Carlos Rojas, journalist och grundare av tidningen Gringo, på ett inlägg från Stockholms fastighetsborgarråd Madeleine Sjöstedt, M. Hon har uttryckt sin oro över att Stockholms innerstad ska bli ett öde kontorsområde som är stängt utanför kontorstid. Flytta ut de statsanställda till förorten, skriver Carlos Rojas.

I andra europeiska städer använder man mer än bara stadens centrala yta för kontor. Madrid har till exempel placerat sin Länsstyrelse i förorten Vallecas, skriver Carlos Rojas.

I Stockholm skulle det innebär att man kan få andra områden än innerstan att blomstra. Att förflytta en hel myndighet, med många hundra eller till och med ett par tusen anställda, till förortsområden är ett enkelt sätt att få snurr på vardagsnäringen, eftersom alla dessa ska luncha, utföra ärenden och behöver tjänster av olika slag utförda, liksom myndigheten i sig, skriver Carlos Rojas:

”Själv skulle jag gärna se att vissa myndigheter och kontor kunde få flytta ännu längre ut, och slå fler flugor i samma smäll genom att hyra lokaler i de centrum i till exempel Rinkeby och Hässelby som efter utförsäljningarna är i kris och med sin krisiga tomhet har sinkat områdenas glädje och liv.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA