Flyttar mitt i pandemin

SCB2020-06-29
Statistiska centralbyrån i Stockholm lämnar lokalerna i innerstan och flyttar ut till Solna för att komma ned i hyra. ”Det här är ingenting som direkt har efterfrågats, men det är lättare att ta till sig när man vet att det är en kostnadsfråga”, säger fackordföranden Krister Näsén.

Garnisonen i Stockholm har varit Statistiska centralbyråns hem i nästan 50 år. Men nu under sommaren går flyttlasset till nya lokaler i Solna Strand. Skiftet av lokaler sker framför allt av kostnadsskäl.

– Vi hade inte råd att hyra innanför tullarna. Men vi ser också att den här nya fastigheten har en bra potential och vi har kunnat vara med och utforma lokalerna efter våra behov, säger Helen Stoye som är biträdande generaldirektör på SCB.

Myndigheten går samtidigt från ett utrymme på över 10 000 kvadratmeter till runt 7 000 och slopar även egna kontor för medarbetare och satsar i stället på en öppen lösning. Men det blir inte aktivitetsbaserat, alla anställda kommer att ha en egen plats.

– Det går inte att betala hyrorna som krävs för att alla ska ha ett eget rum, men vi har utformat lokalerna så gott det går för att det ändå ska vara lugnt och stillsamt och finnas gott om utrymmen där man kan sitta om man inte vill bli störd, säger Helen Stoye.

Krister Näsén är facklig ordförande för ST inom SCB. Även om alla inte är positiva till att flytta in i en öppen kontorslösning finns ändå en förståelse för situationen, berättar han.

– Det här är ingenting som direkt har efterfrågats, men det är lättare att ta till sig när man vet att det är en kostnadsfråga. Sedan har vi från fackligt håll kunnat samverka kring utformningen av det öppna landskapet, säger han.

Hur väl lämpar sig arbetsuppgifterna på SCB för ett öppet landskap?

– Det ser nog väldigt olika ut från enhet till enhet. Jag har suttit i landskap tidigare och vet vad det innebär och personligen känns eget rum som en bättre lösning för mig. För den genomsnittliga SCB-arbetaren skulle jag inte heller säga att det är optimalt, även om det nog kan vara en fördel för vissa, säger Krister Näsén.

Men att flytta ut från stan ses inte som något större problem.

– När man gjorde en restidsanalys föll Solna ut som en lämplig kandidat. Men de som har nära till jobbet i dag blir förstås mindre nöjda. Däremot tror jag många uppskattar att flytta in i nya och fräscha lokaler. Det är nog framför allt omställningen från kontor till öppet landskap som de flesta är fundersamma kring, säger Krister Näsén.

Flytten ut till Solna strand sker mitt under coronapandemin och i nuläget sitter majoriteten av de omkring 400 anställda på SCB i Stockholm hemma och jobbar. Viruset har gjort att inflyttningen i de nya lokalerna inte kommer att bli riktigt som planerat.

– Vi hade planerat för en större inflyttning i augusti. Nu blir det mer utspritt och med max 40 personer åt gången. Skulle det visar sig att för många vill vara på kontoret samtidigt som rekommendationerna kring hemarbete ligger kvar kommer vi att införa ett roterande schema där man jobbar växelvis hemma och på kontoret.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Coronakrisen SCB
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.