Omkring 350 anställda på PTS flyttar till ett nytt aktivitetsbaserat kontor i december 2021.
Bild: Mostphotos
Omkring 350 anställda på PTS flyttar till ett nytt aktivitetsbaserat kontor i december 2021.

Flyttar till dyrare kontor

POST- OCH TELESTYRELSEN2021-01-11
Runt 350 anställda på Post- och telestyrelsen får i december 2021 flytta till ett nytt aktivitetsbaserat kontor med nästan hundra färre kontorsplatser. De nya lokalerna är också dyrare – myndighetens årshyra ökar från 17,1 miljoner kronor till 24,5 miljoner.

Den 1 december 2021 flyttar Post- och telestyrelsen, PTS, in i nya lokaler i Vasastan i centrala Stockholm. De runt 350 anställda får då husera på en yta om 5 700 kvadratmeter, snäppet mindre än de 5 900 kvadratmeter som man har i dagens lokaler på Östermalm, ett par kilometer därifrån.

I nuvarande lokaler, som myndigheten flyttade till 2010, sitter personalen vid egna skrivbordsplatser i rum för mellan en och åtta personer. De nya lokalerna blir aktivitetsbaserade, vilket innebär att skrivbordsplatserna minskar från ungefär 330 till 250 stycken, uppger myndighetens fastighetschef Peter Mårtensson till Publikt.  

Omkring 60 av de 350 anställda på PTS är ST-medlemmar. STs avdelningsstyrelse är dock på väg att bli vilande, då man har misslyckats med att engagera förtroendevalda under en längre tid, säger Lotta Smiderstedt, avgående avdelningsordförande.

Utifrån de reaktioner som hon har fått från medlemmar och kolleger bedömer hon att det överlag finns en positiv inställning till att byta lokaler, även om det finns invändningar emot att kontoret ska bli aktivitetsbaserat.

Att antalet skrivbordsplatser blir färre är dock inte särskilt problematiskt, menar hon.

– Som det är nu får vi jobba hemifrån så alla är inte på plats samtidigt och det brukar stå många skrivbord tomma. I det nya kontoret kommer det också finnas andra typer av platser att sitta vid som jag har förstått det, säger Lotta Smiderstedt.

Däremot har hon farhågor kring att behöva plocka ihop och packa upp sin arbetsutrustning varje dag, då det inte kommer att finnas några fasta platser i det nya kontoret.

– Det kan bli jobbigt. Vi har inte fått klarhet i hur lång tid det kommer ta att hitta ett skrivbord för dagen, och om man till exempel måste packa ihop när man går på lunch eller inte.

Enligt PTS fastighetschef Peter Mårtensson är arbetsgivaren inte klar över de frågorna än. 

– Vi håller på att titta på hur det ska lösas. Allt sådant har vi inte svar på i dag men det kommer vi att kunna ge löpande under det här året som är kvar fram till flytten, säger han.

En sak som dock är klar är att det nya kontoret blir dyrare. För tillfället betalar PTS 17,1 miljoner kronor i årshyra, och för det nya kontoret kommer myndigheten att få betala 24,5 miljoner kronor per år.

– Det motsvarar ungefär förändringen över hela marknaden. Vi har haft ett väldigt gynnsamt kontrakt tidigare, då det är sex år gammalt och egentligen dessutom är en förlängning av ett ännu äldre kontrakt, säger Peter Mårtensson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.