FOI-chefen bryter tystnaden

FOI2013-01-14

Efter drygt tio månaders medietystnad talar Jan-Olof Lind, generaldirektör vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, med Ekot. Enligt regeringens chefspolicy bör myndighetschefer tala med medierna.

Sedan Sveriges radios Ekoredaktionen 8 mars i fjol avslöjat FOIs inblandning i planerna på en vapenfabrik i Saudiarabien slutade Jan-Olof Lind att tala med medierna, med hänvisning till en kommande prövning i riksdagens konstitutionsutskott.

Publikt ifrågasatte agerandet och civilminister Stefan Attefall sade att myndighetschefer ska vara tillgängliga för medierna ”inom rimliga gränser”. Regeringens chefspolicy framhåller att det är en allt viktigare uppgift för myndighetschefen att företräda verksamheten gentemot medierna.

På Folk och försvars konferens i Sälen bryter Jan-Olof Lind nu tystnaden. I en intervju med Ekot säger han att han inte hade någon avsikt att ljuga i de första intervjuerna efter avslöjandet och att han då inte känt till att pengar från FOI gått till det hemliga konsultbolaget SSTI som skulle bistå vid bygget av vapenfabriken.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA