Fokus på dialog bättre än nya lagar

ARBETSGIVARVERKET2009-05-04

Arbetsgivarverket är kritiskt till förslagen från Förvaltningskommittén. I sitt remissvar anser verket att en ny förvaltningslag riskerar att undergräva grundlagen.

Förvaltningskommittén har föreslagit att delar av förvaltningspolitiken ska regleras i lag. Förslaget är svårt att värdera eftersom något konkret lagsförslag inte tagits fram av utredningen, menar verket. Dessutom saknar verket en analys av vilken effekt en lag skulle få på relationen mellan regering och myndigheter:

”Arbetsgivarverket anser att en sådan lag kan, tvärsemot sitt syfte, innebära ett minskat ansvar för regeringen och ett ökat ansvar för riksdagen. Regeringens fulla ansvar för statsförvaltningen riskerar att reduceras och riksdagen övertar en del av ansvaret. Därmed undergrävs regeringsformens sjätte paragraf, som säger att ”Regeringen styr riket. Den är ansvarig inför riksdagen”.”

Enligt Arbetsgivarverket strider en lagreglering av myndigheternas ledningsformer mot modellen med fristående myndigheter. Verket är också emot förslaget att lagstifta om beredningsprocessen inför utnämningar. En lagstiftning riskerar att formalisera processen på ett sätt som varken gagnar kvalitet eller flexibilitet.

Inte heller förslaget att nyinrättade myndigheter ska inrättas på begränsad tid vinner gehör hos verket. Det är lika dyrt att lägga ner en tidsbegränsad myndighet som en ordinarie myndighet, och regeringen kan ändå alltid fatta beslut om att inrätta eller lägga ner myndigheter.

Utredningens förslag att myndigheter ska kunna få anslag för längre period än ett år är Arbetsgivarverket positivt till.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA