”Folk vågar inte öppna munnen längre”

TYSTNADEN2005-11-08

Barbro Curman, psykolog och mångårig organisationskonsult, tycker sig ha bevittnat en tydlig försämring av öppenheten på svenska arbetsplatser.

– Det har hänt något stort de senaste femton åren – folk vågar inte öppna munnen längre. Det liknar trettiotalet, hävdade Barbro Curman på ett seminarium om etik i staten, arrangerat av Statens kvalitets- och kompetensråd.

Hon hänför förändringen till den ekonomiska krisen i början av 1990-talet, då många blev uppsagda från sina jobb.

– Det skapade en oro i lägret överallt, även i styrelserummen. Och har man rädda företagsledningar sprider sig rädslan nedåt i organisationen.

Ökat karriärtänkande

Barbro Curman anser också att det har skett en mentalitetsförändring efter 90-talets nedskärningar, då organisationerna slimmades och de anställda måste göra samma jobb på kortare tid.

– Det är mycket armbågar, karriärtänkandet har spridit sig till större grupper.

De tysta arbetsplatserna finns i hela arbetslivet, men syns särskilt tydligt i företag som köpts upp av amerikanska eller europeiska bolag, anser hon.

– De har en mer auktoritär tradition. Man talar om »swedish management«, som innebär mer delaktighet för medarbetaren. Det är en fin tradition som vi ska vara rädda om.

Risk kritisera själv

Hon avråder anställda i auktoritära organisationer från att gå ut ensamma med sin kritik. Det innebär en realistisk risk. I stället bör man bygga på relationerna i sidled, i arbetsgruppen.

– Det blir svårt för en chef att härska och söndra om en arbetsgrupp trots allt lyckas hålla ihop.

Som motbild håller Barbro Curman fram de nätverk för öppenhet och etisk diskussion som vuxit fram de senaste åren.

– Det mullrar under ytan. Människor reagerar mot girighet och vassa armbågar. Jag tror att vi får se en kraftfull reaktion de närmaste fem till tio åren.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA