Föräldrar vabbar mer än före pandemin

SOCIALFÖRSÄKRINGAR2022-10-21

Försäkringskassans officiella statistik visar att antalet utbetalningar för vård av barn fortsatt ligger på betydligt högre nivåer efter pandemin än före den. I september betalade myndigheten ut ersättning för 38 procent fler dagar än i september 2019.

Ökningen av antalet vab-dagar varierar stort över landet, men i alla län har antalet dagar fortsatt att vara högre efter pandemin än före den. Lägst ökning ser Försäkringskassan i Stockholms län med 20 procent, medan den är högst i Gotlands län med 96 procent.

”Ökningen beror på att man under pandemin tagit till större säkerhetsmarginaler och är hemma längre tider och med mindre symtom än före pandemin. Utifrån att vi ser en tydlig ökning av vab‑dagar i all vår statistik, när vi jämför tiden före pandemin med den här hösten, kan det tyda på en ny försiktighetskultur”, konstaterar Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan, i ett pressmeddelande.

Eftersom antalet vab-dagar är betydligt fler under åren 2020, 2021 och 2022 än tidigare ökar också Försäkringskassans kostnader för ersättning. Fram till september i år har Försäkringskassan enligt pressmeddelandet betalat ut cirka 1,5 miljarder kronor mer för vab än under samma period år 2019.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA