Ny rekordnivå för vab

SOCIALFÖRSÄKRINGAR2022-11-21

Frånvaron för vård av sjuka barn är på väg mot en ny rekordnivå. Hittills i år har Försäkringskassan fått in 300 000 fler ansökningar än under pandemiåren 2020 och 2021, enligt uppgifter till SVT.

Det står redan klart att 2022 kommer att bli ett rekordår för ersättningen för vård av barn som betalas ut av Försäkringskassan. Under årets tio första månader har det betalats ut cirka sju miljarder kronor till vabbande föräldrar. Det är en ökning med ungefär elva procent jämfört med samma period 2021, enligt den statistik som redovisas av SVT.

Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan, säger till SVT att kostnaderna för vabbande föräldrar har ökat med nästan 25 procent sedan 2019, året innan pandemin.

”Jag tror att det beror mycket på att man har tagit större försiktighetsåtgärder efter pandemin. Tidigare kanske man skickade barn lite småsnuviga till förskolan, nu gör man inte det längre”, säger Niklas Löfgren till SVT.

De vabbande föräldrarna tar också ut ungefär två vab-dagar mer än förut varje gång barnet är sjukt. Enligt Niklas Löfgren kan det också kopplas till de extra försiktighetsåtgärderna efter pandemin.

Det ökade vabbandet kostar Försäkringskassan närmare två miljarder kronor mer per år än före pandemin. Till det kommer förlusterna i arbetslivet av att föräldrarna inte finns på plats på jobbet. Samtidigt ser Niklas Löfgren också möjliga fördelar med ökningen:

”Det kan ha folkhälsofördelar. Smittspridningen kan bli mindre om man är noga med att hålla barnen hemma och det kan i sin tur leda till att bortfallet trots allt blir mindre än det hade varit annars”, säger han till SVT.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA