Förenklingar mot svartjobb

SKATTER2007-01-10

En utredning från Skatteverket föreslår förenklingar för att motverka svartjobb och bidragsfusk. Ett förslag är ett webbaserat lönebetalningssystem för arbetsgivare.

Enligt Skatteverkets egna beräkningar kostar svartjobb och skattefusk lika mycket pengar som till exempel 2,4 miljoner dagisplatser eller 90 000 lärare varje år. Utredarens förslag går ut på att göra det svårare att fuska. Många av dem kräver lagändringar och samarbete med andra myndigheter:

– Syftet med våra förslag är att det ska bli enklare att anställa folk och att lämna uppgifter till oss på Skatteverket samt att systemet ska upplevas mer rättvist, säger utredaren Håkan Malmer i ett pressmeddelande.

Om föräldrar betalar lön till sina barn ska inkomsten vara skattefri. Också för vuxna föreslås ändrade inkomstgränser för skattefrihet – 3 000 kronor om arbetsgivaren är en privatperson och 1 000 kronor om han/hon är en företagare.

Ett annat förslag är att studenternas inkomst inte ska påverka rätten till studielån.

Utredningen föreslår ett helt nytt system för utbetalning av löner och bidrag. På en webbplats, www.skatta.se, ska arbetsgivaren kunna sköta sina lönebetalningar och redovisningen av arbetsgivaravgifter och skatter ske automatiskt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA