Föreslår ny inspektion

KRIMINALVÅRDEN2008-11-12

Lars Nylén, chef för Kriminalvården, föreslår i en debattartikel att Sverige inrättar en Kriminalvårdsinspektion för att granska brister.

Till och med september i år hade 74 självmordsförsök/självskadande handlingar avbrutits inom Kriminalvården. Antalet fullföljda självmord var fem på häkte och ett på anstalt. Generaldirektör Lars Nylén skriver att Kriminalvården ser mycket allvarligt på dessa händelser, i likhet med anhöriga, Socialstyrelsen, medier och allmänhet.

”Under tiden i häkte och fängelse ska man varken riskera att misshandlas, mördas eller tvingas in i narkotikamissbruk. Man ska, enligt normaliseringsprincipen, få samma sjukvård som människor i allmänhet. Inlåsningen får i så fall inte vara hindrande. I själva verket tror jag att många av de mest utsatta har lättare att få hjälp som intagen.”

Kriminalvården är en sammanhållen myndighet med 9 000 anställda, 7 000 intagna och 14 000 frivårdsklienter. Den sköter själv egenkontroller, inspektioner, och tillsyn.

”Enmyndighetsstrukturen innebär effektivitet och snabbare beslutsformer. Det är bra. När det däremot kommer till kontroll och tillsyn av daglig verksamhet och utredning av incidenter finns en risk och en svårighet att skapa tillit för att involverade från en och samma myndighet inte tar otillbörliga hänsyn”, skriver Lars Nylén.

Kriminalvården gör egna anmälningar av fel och brister till Socialstyrelsen och i förekommande fall till åklagare. Men åklagarmyndigheten lägger ofta ner utredningen därför att brott inte kan styrkas. Resultatet blir att det aldrig sker någon oberoende granskning av fall där fel kan ha begåtts.

”För en utomstående betraktare blir bilden oklar och förvirrande. Bilden blir sällan bättre eller fullständigare av medialt grävande där utredning, dom och verkställande av skamstraff sköts i ett sammanhang, helt befriat från Montesquieus maktdelningsprinciper, skriver Lars Nylén.

Han föreslår att Sverige inrättar en särskild granskningsmyndighet för Kriminalvården, en kriminalvårdsinspektion, efter förebilder från bland annat Kanada.

Lars Nylén, chef för Kriminalvården.
Bild: Niclas Sandberg
Lars Nylén, chef för Kriminalvården.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kriminalvården
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA