Bild: Getty Images

Föreslår säkerhetskontroller i frivården

KRIMINALVÅRDEN2020-07-02
I ett utkast till en lagrådsremiss föreslås att Kriminalvårdens frivårdskontor ska få göra säkerhetskontroller, bland annat kroppsvisitation med i första hand metalldetektor. Syftet är att öka tryggheten för de anställda, enligt ett pressmeddelande från regeringen.

Frivården har som uppgift att övervaka personer som är villkorligt frigivna, gör samhällstjänst eller har fotboja. I dag hanterar Kriminalvården omkring 11 000 klienter inom frivården, och för att göra de 34 frivårdskontor som finns runt om i landet säkrare föreslås att en ny lag om säkerhetskontroller införs.

”Det är viktigt för att personer som är kallade till frivården eller annars besöker ett frivårdskontor ska vara säkra och trygga men också för att säkerställa en bra arbetsmiljö för dem som arbetar där”, skriver regeringen i det utkast till lagrådsremiss som nu skickats ut på remiss.

Om förslaget blir verklighet kommer den som kallas till ett möte vid något av frivårdskontoren få genomgå en säkerhetskontroll, om det bedöms som nödvändigt. Säkerhetskontrollerna kan i så fall komma att bestå av till exempel kroppsvisitation med i första hand metalldetektor eller genomsökning av väskor eller andra föremål, enligt regeringens utkast till lagrådsremiss.

Innan den nya lagen eventuellt blir verklighet får ett trettiotal remissinstanser nu möjlighet att lämna sina synpunkter på lagförslaget. Dessa remissvar ska vara inlämnade senast 1 oktober 2020.

Lagen föreslås träda i kraft 1 mars 2021.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kriminalvården
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.