Bild: Getty Images

Föreslår säkerhetskontroller i frivården

KRIMINALVÅRDEN2020-07-02

I ett utkast till en lagrådsremiss föreslås att Kriminalvårdens frivårdskontor ska få göra säkerhetskontroller, bland annat kroppsvisitation med i första hand metalldetektor. Syftet är att öka tryggheten för de anställda, enligt ett pressmeddelande från regeringen.

Frivården har som uppgift att övervaka personer som är villkorligt frigivna, gör samhällstjänst eller har fotboja. I dag hanterar Kriminalvården omkring 11 000 klienter inom frivården, och för att göra de 34 frivårdskontor som finns runt om i landet säkrare föreslås att en ny lag om säkerhetskontroller införs.

”Det är viktigt för att personer som är kallade till frivården eller annars besöker ett frivårdskontor ska vara säkra och trygga men också för att säkerställa en bra arbetsmiljö för dem som arbetar där”, skriver regeringen i det utkast till lagrådsremiss som nu skickats ut på remiss.

Om förslaget blir verklighet kommer den som kallas till ett möte vid något av frivårdskontoren få genomgå en säkerhetskontroll, om det bedöms som nödvändigt. Säkerhetskontrollerna kan i så fall komma att bestå av till exempel kroppsvisitation med i första hand metalldetektor eller genomsökning av väskor eller andra föremål, enligt regeringens utkast till lagrådsremiss.

Innan den nya lagen eventuellt blir verklighet får ett trettiotal remissinstanser nu möjlighet att lämna sina synpunkter på lagförslaget. Dessa remissvar ska vara inlämnade senast 1 oktober 2020.

Lagen föreslås träda i kraft 1 mars 2021.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kriminalvården
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA