Förhandlingarna i baklås

DOMSTOLARNA2003-12-16

Löneförhandlingarna mellan ST och Domstolsverket kärvar. Parterna är överens om att utökat ansvar ska ge mer pengar. Men där slutar enigheten.

– Jag trivs här. Men nu känns det som om min enda chans till bättre lön är att byta jobb, förklarar Christina Ekdahl vid hovrätten i Göteborg.
Hon är en av de domstolssekreterare som ilsknat till över att ansvar och utvidgade arbetsuppgifter inte gett något mer i lönekuvertet.

– Vi uppfattade det som om Domstolsverket tänkte kompensera oss i den här avtalsrörelsen, säger hon.
Men förhandlingarna mellan ST och Domstolsverket tycks ha låst sig. Enligt den information som ST-Domstols medlemmar fått från sin styrelse vill arbetsgivaren inte förhandla om hur arbetet ska värdesättas centralt, utan låta varje myndighet ta ställning. Därmed befarar Christina Ekdahl att det inte kommer att avsättas några extra pengar för ändamålet:
– Och då finns risk att det inte blir något. Hovrätten i Göteborg har fortfarande inte klarat av tidigare sparbeting, säger hon.

Vi har tidigare berättat (nr 7/2001) att domstolssekreterarna vid hovrätten i Göteborg sagt stopp till att ta på sig ännu fler avancerade arbetsuppgifter utan kompensation.
Men den protesten är avblåst sedan arbetsgivaren sagt att det kunde betecknas som arbetsvägran. Något som i slutändan kan leda till avsked.
– Jag tappade luften när jag hörde om förhandlingarna, men vi får väl ta nya tag, säger Christina Ekdahl.
Förhandlingarna mellan ST och Domstolsverket fortsätter den 13 november.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA