Förlikning ger kvinnor skadestånd

FÖRSÄKRINGSKASSAN2012-03-23

Diskrimineringsombudsmannen, DO, och Försäkringskassan har förlikats i en tvist om sjukpenning under graviditet. Försäkringskassan betalar tolv kvinnor 15 000 kronor var.

Förlikningen mellan DO och Försäkringskassan sätter punkt för en lång domstolsprocess, sedan dåvarande Jämställdhetsombudsmannen, Jämo, under 2008 lämnade in de första stämningsansökningarna. Totalt har myndigheten, som 1 januari slogs samman till DO, stämt Försäkringskassan för 15 olika fall av diskriminering. Alla fallen har rört kvinnor med olika typer av besvär, som satt ner deras arbetsförmåga under graviditeten, men som inte fått sjukpenning.

I slutet av januari i år meddelade Högsta domstolen, HD, att Försäkringskassan inte meddelats prövotillstånd för sitt överklagande. Därmed slogs hovrättens dom fast, att Försäkringskassan skulle betala 15 000 kronor vardera till de fyra kvinnor som rättsfallet berörde. Försäkringskassan hade då förlorat rättsprövningen i alla instanser.

Nu har myndigheten förlikats med DO om att alla de 15 kvinnor som berörts av rättsprocesserna ska få samma skadestånd.

”Det är hög tid att samhället erkänner hälsoproblem som särskilt drabbar kvinnor. I de här fallen har kvinnor ställts utan inkomst när de är sjuka, bara för att de är gravida. Det är grundläggande att kvinnor och män har tillgång till socialförsäkringen på lika villkor”, säger DO Agneta Broberg i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA