Fälld för diskriminering av gravida

FÖRSÄKRINGSKASSAN2009-11-04

Försäkringskassan gjorde sig skyldig till diskriminering när den nekade fyra gravida kvinnor sjukpenning. Det fastslår Stockholms tingsrätt i en dom.

Diskrimineringsombudsmannen, DO, drog Försäkringskassan inför domstol sedan fyra gravida kvinnor nekats sjukpenning med hänvisning till att deras besvär varit graviditetsrelaterade. Enligt DO var Försäkringskassans beslut diskriminerande och innebar att de fyra kvinnorna – en busschaufför, en förskollärare, en arbetsmiljöinspektör och en sjuksköterska – utsatts för trakasserier. Försäkringskassan förklarade att besluten att neka kvinnorna sjukpenning berott på att deras besvär inte varit tillräckligt allvarliga för att motivera sjukskrivning, trots att vars och ens läkare intygat att deras besvär var att jämställa med sjukdom.

Enligt tingsrätten följer det av rättspraxis att missgynnande av kvinnor som har samband med deras graviditet utgör direkt könsdiskriminering. Eftersom Försäkringskassan inte lyckats bevisa att myndighetens avslag berodde på något annat än graviditeten dömer tingsrätten kassan att betala skadestånd med 50 000 kronor vardera till de fyra kvinnorna. Enligt domen har de inte utsatts för trakasserier.

Försäkringskassan har ännu inte beslutat om man ska överklaga domen. I ett pressmeddelande konstaterar generaldirektör Adriana Lender att det är viktigt att bedömningen av nedsatt arbetsförmåga görs på lika sätt över hela landet, oavsett om man är gravid eller inte:

– Vi kan konstatera att det är två lagstiftningar som inte samspelar tillräckligt väl – lagen om allmän försäkring och diskrimineringslagstiftningen, menar hon.

Adriana Lender efterlyser en särskild graviditetsersättning i socialförsäkringen, som skulle göra det möjligt för kvinnor att få ersättning under graviditetens sista månader.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA