Vill godkänna nya fördraget

EU2008-03-06

Med ett nytt EU-fördrag skulle EG-domstolen knappast ha dömt som den gjorde i Vaxholmsmålet. Det tror Europafackets och LOs ordförande Wanja Lundby-Wedin.

Europafackets styrelse har diskuterat konsekvenserna av EG-domstolens utslag i Vaxholmsmålet. Wanja Lundby-Wedin betonar, enligt Europafackets nyhetsbrev, att det råder stor enighet om att domen inte bara berör Sverige utan hela EU.

Enligt LO-ordföranden kan de värsta följderna av domen kortsiktigt undanröjas genom ändringar i den svenska lagstiftningen. Men i längden krävs lösningar som gäller hela EU, anser hon.

Europafacket vill ha ett tillägg till Lissabonfördraget som ska garantera att löntagarnas rättigheter inte underordnas de fyra friheterna om rörlighet över gränserna. Men enligt Wanja Lundby-Wedin finns ingen anledning att bromsa godkännandet av fördraget.

– EG-domstolens beslut togs ju med det fördrag vi har i dag som grund. Vi anser att det nya fördraget stärker löntagarnas rättigheter. Därför vore det ologiskt om vi skulle vilja stoppa det, säger hon.

Hon tycker inte heller att det vore rätt väg att Sverige skulle försöka få ett undantag i fördraget med anledning av Vaxholmsdomen.

– Dels tror jag det är orealistiskt, dels vore det fel eftersom det inte skulle lösa problemen på den europeiska nivån. Det vore rent av osolidariskt, säger hon.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA