Inget fördrag utan arbetsrätt

VAXHOLM2008-03-03
I en debattartikel kräver nu två framträdande socialdemokrater att de svenska socialdemokraterna kopplar ett godkännande av EU-fördraget till ett förtydligande av arbetsrätten.

”När gavs EG-domstolen mandat att döma över svenska konfliktregler? När blev EG-domstolen en överordnad Arbetsdomstol? Och ska den verkligen vara det?”, frågar Bo Bernhardsson och Morgan Johansson i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Det är osäkerheten i rättsläget efter EG-domstolens utslag i det så kallade Vaxholmsmålet som föranleder utspelet. EG-domstolen är inte en vanlig domstol. I praktiken har domstolen en lagprövningsrätt, som gör att den kan underkänna nationella lagar.

”Vaxholmsfallet är ett solklart exempel på ett område - konflikträtten - där EG-domstolen lagt sig i på ett sätt som nog ingen på den socialdemokratiska ja-sidan hade väntat sig. Det är inte vilken fråga som helst: det är en grundbult i socialdemokratisk politik och i den svenska arbetsmarknadsmodellen. Fackets möjligheter att vidta stridsåtgärder för att få ett företag att skriva kollektivavtal begränsas på ett sätt som de aldrig varit tidigare. Därmed öppnas Sverige upp för låglönekonkurrens och social dumpning”, skriver Bo Bernhardsson och Morgan Johansson.

Den svenska socialdemokratin bör inte godkänna Lissabonfördraget förrän arbetsrättsfrågan efter Vaxholmsdomen är löst, skriver de. Om fördraget godkänns utan att de oklarheter domen lämnat efter sig är lösta är risken att socialdemokraterna står där och har sålt smöret och tappat pengarna.

”Vi bör ställa som villkor att vi inte tänker medverka till att ratificera fördraget i september, om inte Vaxholmsfrågan är löst. Det måste först stå alldeles klart att fackliga organisationer kan vidta konfliktåtgärder för att hindra social dumpning”, skriver Morgan Johansson och Bo Bernhardsson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.