Kritiserad direktör avgår

LINNÉUNIVERSITETET2011-01-24

Linnéuniversitetets hårt kritiserade universitetsdirektör Annika Åkerblom lämnar sin post. ST-företrädare är positiva till beslutet, men förvånas över att det kommer nu.

Arbetsmiljöproblemen på Linnéuniversitetet trappades upp under våren 2010. Universitetsdirektören Annika Åkerblom anklagades av facken för en hård och kränkande ledarstil, och skyddsombuden krävde en extern utredning av arbetsmiljön. Den konsult som anlitades talade emellertid endast med cheferna, och i sin mycket kortfattade rapport kritiserar konsulten de fackliga organisationerna för att inte underlätta samarbetet. Även rektor Stephen Hwang har offentligt klandrat både fack och skyddsombud.

Så sent som vid årsskiftet uttalade Stephen Hwang sitt fulla förtroende för Annika Åkerblom. Men nu får hon alltså gå. STs sektionsordförande Annika Aronsson säger att hon inte är förvånad över utvecklingen och att hon stöder beslutet, men att det ändå kom oväntat.

– Våren var makalöst hemsk, men mycket har blivit bättre under hösten. Vi har haft träffar med Annika Åkerblom, och vi har nått varandra lite bättre.

Rektor Stephen Hwang säger till ST Press att beslutet inte beror på kritiken från personalen mot Annika Åkerblom. I stället handlar det om att han och universitetsdirektören har olika syn på hur man ska arbeta med organisationen och verksamheten.

– Det gäller till exempel ledarskapsfilosofin. Vi står för långt ifrån varandra för att det ska vara bra för verksamheten. Men konflikterna spelar ingen roll i detta.

STs Annika Aronsson tror dock att arbetsmiljöproblemen spelat in. Men hon ser också de skillnader som rektor Stephen Hwang talar om.

– Annika Åkerblom har varit tydligt för en strikt linjeorganisation, där man aldrig får hoppa över ett led i hierarkin när problem ska lösas. Det har satt sin prägel på hela organisationen och gjort att allt tagit väldigt lång tid. Nu måste man bygga upp förtroendet på nytt, och det är viktigt att ledningen förmedlar vad som ska gälla nu.

Per Brolin, chef för universitetets planeringsenhet, går in som tillförordnad universitetsdirektör tills en ny direktör rekryterats.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA