Utredaren pratade bara med cheferna

LINNÉUNIVERSITETET2010-11-09

Bara chefer intervjuades när arbetsmiljön skulle utredas på Linnéuniversitetet. Slutsatsen blev att det inte finns någon risk för ohälsa kopplad till ledarskapet. Prislappen på utredningen är 225 000 kronor.

Sedan lärosätena i Växjö och Kalmar slogs ihop till Linnéuniversitetet har det varit problem med arbetsmiljön. Främst har det handlat om kritik mot hur universitetsdirektören Annika Åkerblom ska ha behandlat personalen.

De fackliga organisationerna ansåg att takhöjden sänkts på universitetet.

– Vi fick signaler om att delar av personalen kände sig kränkta och nonchalerade, säger Annika Aronsson, ST-ordförande på universitetet.

En sida för 225 000 kronor

Facken tog upp problemen med ledningen, men utan framgång. I juni begärde huvudskydds­ombuden en arbetsmiljöutredning om risken för psykosocial ohälsa. Rektor Stephen Hwang beställde utredningen.

Rapporten – som omfattar en dryg sida – kostade 225 000 kronor.

Den externa konsulten har intervjuat rektorn, universitetsdirektören och förvaltningens chefer. Men hon har inte talat med den övriga personalen eller med facket.  

– Anmälan om utredning gällde arbetsmiljöproblem runt Annika Åkerblom och hennes arbetssätt. Då är det naturligt att fråga den grupp som jobbar närmast henne, säger rektor Stephen Hwang.

Enligt rektorn frågade konsulten avdelningscheferna om det fanns anledning att bredda utredningen.

– Jag känner mig säker på att vi har gjort en grundlig genomgång. De är nära sin personal och tydligen fanns ingen anledning att fråga andra, säger Stephen Hwang.

Konsultens rapport utmynnar i att det inte finns någon risk för ohälsa kopplat till universitets­direktörens ledarskap.

Annika Åkerblom säger till ST Press att hennes önskan är att allt fungerar bra och att hon tycker att det är ledsamt att det finns oroskänslor.

– Det är vanligt att man känner sig otrygg när man är i ett stort fusionsarbete, säger hon.

»Borde stämt träff med oss«

Utredaren menar att facket skapat problem då »den fackliga sidan inte tycks ha medverkat till att underlätta det interna samarbetet«.

Annika Aronsson säger att hon aldrig tidigare sett en så undermåligt gjord utredning.

– När personalen känner sig kränkt är det självklart att man intervjuar delar av personalen. Och om det under intervjuerna riktats kritik mot facket, borde väl konsulten ha stämt träff med oss.

Kritik mot fackets »tonläge«

Stephen Hwang betonar att det är konsultens slutsats, men tror att facket får kritik för att deras agerande försvårat ansträngningarna för att skapa en bra arbetsmiljö. Han anser att facken uttalat sig hårt i medier.

– Det har varit ett skarpt tonläge från fackens sida och det bäddar inte för en bra kommunikation, säger han.

Annika Aronsson understryker att facket under våren tagit upp problemen internt med rektorn, via telefonsamtal och mejl, men inte upplevt att något hände.

– Jag kan förstå att han tycker att vi har ett skarpt tonläge, men det började inte där. Vi började i en mjukare ton men har hamnat i ytterligheter när ledningen inte hört det vi säger.

Annika Aronsson.
Annika Aronsson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA