Svårt lösa efterspelet av Vaxholm

EU2008-10-12

Det kommer att ta tid att hitta en lösning på motsättningen mellan den fria rörligheten och fackliga rättigheter. Det framgick vid en hearing arrangerad av EU-kommissionen.

EU-kommissionen hade bjudit in ett hundratal representanter för medlemsländernas regeringar, Europaparlamentet och arbetsmarknadens parter för en diskussion. Den behandlade vad EG-domstolens beslut i Vaxholm-, Viking-, Rüffert- och Luxemburgfallen kommer att leda till. Oenigheten om vilka slutsatser som ska dras av domarna var stor.

– Den svenska modellen ska gälla i Sverige, så enkelt är det, sa arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin, m.

Tjeckiens konservative arbetsmarknadsminister Petr Necas välkomnade domarna, som han ansåg slagit fast att den fria rörligheten inte fick hindras av sociala krav:

– Den fria rörligheten är viktig om vi ska kunna konkurrera med USA. Grundläggande ekonomisk frihet får inte inskränkas. Utan konkurrens kan vi inte ha ett socialt Europa, sade Petr Necas.

Danmarks arbetsmarknadsminister Claus Hjort Fredriksen vill inte heller ändra utstationeringsdirektivet, men från andra utgångspunkter. Den danska utredningen om Vaxholmsdomen har kommit fram till att den danska arbetsmarknadsmodellen inte behöver vara hotad av den nuvarande lagstiftningen. Enligt Claus Hjort Fredriksen fick Danmark garantier om att kollektivavtalsmodellen inte var hotad vid inträdet i EU 1972. Samma löfte gavs till Sverige under medlemskapsförhandlingarna.

– Därför knäcker vi nu våra egna nötter, sade Claus Hjort Fredriksen och menade att EU inte kan lägga sig i den danska modellen.

Europafackets ordförande Wanja Lundby Wedin menade att detta är en fråga för alla Europas löntagare, och att det europeiska regelverket därför behöver ändras.

EU-kommissionen uppmanar till fortsatt debatt under forumet:

– Det är en viktig fråga som många oroas över. Därför måste vi ge den tid och diskutera konsekvenserna ordentligt, sa EU-kommissionären Vladimir Spidla.

Sven Otto Littorin tror att frågan kan utvecklas till en längre följetong.

– Det här kan mycket väl vara en fråga som hamnar på Sveriges bord under ordförandeskapet. Det kan till och med ta ännu längre tid att lösa, sa han.

Källa: Europaportalen och eu.tco.se

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA