Byggnads: EU dömer ut svensk lag

ARBETSRÄTT2008-04-18
Svensk lag gällde när ett lettiskt skolbygge i Vaxholm försattes i blockad 2004. Det skriver Byggnads i ett yttrande till Arbetsdomstolen. Att EG-domstolen dömer ut svensk arbetsrätt i efterhand är oacceptabelt, menar förbundet.

Hittills har svenska fackförbunds krav på utländska företag i Sverige reglerats av den så kallade Lex Britannia. Lagen ger facket rätt att kräva svenska kollektivavtal av företag som tillfälligt verkar i Sverige, även om företaget redan har ett avtal i det egna hemlandet.

Det var den lagen som fackförbunden Byggnads och Elektrikerförbundet hänvisade till när det lettiska byggföretaget Laval vägrade teckna svenskt kollektivavtal inför ett skolbygge i Vaxholm norr om Stockholm 2004. Tvisten resulterade i att bygget försattes i blockad.

När Arbetsdomstolen bad EU om riktlinjer i fallet slog EG-domstolen fast rätten till kollektiva stridsåtgärder. Men domstolen menade samtidigt att åtgärderna i Vaxholmstvisten var överdrivna i förhållande till allmänintresset.

Nu är ärendet tillbaka i Arbetsdomstolen igen. I ett yttrande påpekar Byggnads att det knappast spelar någon roll hur EU tolkat situationen i efterhand. Stridsåtgärderna skedde i enlighet med den svenska lag som då gällde. Byggnads ordförande Hans Tilly är starkt kritisk till att det svenska EU-medlemskapet kan komma att innebära att den svenska modellen urholkas.

– EG-domstolen tog sig i december förra året friheten att tolka och döma ut svensk arbetsrätt, säger han i ett pressmeddelande. Som det är nu har vi en situation där svenska kollektivavtal inte gäller för utländska företag på svensk arbetsmarknad och att domstolen har öppnat upp för lönedumpning, inte bara i Sverige utan i hela Europa. Detta är fullständigt oacceptabelt.

Enligt Byggnads behövs ingen ny huvudförhandling i Arbetsdomstolen eftersom skadestånd inte kan bli aktuellt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.