Arbetsrätten under lupp

ARBETSRÄTT2008-04-10

I dag har regeringen antagit direktiv för den utredning som ska se över konsekvenserna av EG-domen i Vaxholmsmålet. Utgångspunkten ska vara att den svenska modellen ska kunna tillämpas i så stor utsträckning som möjligt.

EG-domen handlar om möjligheterna för svenska fack att kräva att utländska företag tecknar kollektivavtal för anställda som är utstationerade i Sverige. Bakgrunden är fackförbundet Byggnads blockad av det lettiska företaget Lavals skolbygge i Vaxholm. Enligt EG-domstolen stod åtgärderna inte i proportion till det allmänna intresset. Något som enligt regeringen kan leda till att den svenska lagstiftningen behöver ändras.

Utredningen ska genomföras av Medlingsinstitutets chef, Claes Stråth.

Hans uppdrag blir dels att se till att den svenska arbetsmarknadsmodellen ska kunna tillämpas ”i så stor utsträckning som möjligt”, dels att EG-rättens regler ska respekteras ”fullt ut”.

Utredningen ska också undersöka om det går att hänvisa till kollektivavtalen i utstationeringslagen – den lag som reglerar vad som ska gälla för arbetstagare som är utstationerade i ett annat land.

Enligt regeringens pressmeddelande ska arbetet ske i samarbete med arbetsmarknadens parter.

Utredningen ska vara klar senast 15 december 2008.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsrätt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA