Förlikning i Vikingmålet

EU2008-03-04

För några månader sedan ledde det så kallade Vikingmålet till en uppmärksammad dom i EG-domstolen. Nu har parterna nått en förlikning. Därmed avslutas den juridiska processen.

Tvisten har sin upprinnelse i att det finska rederiet Viking Line för fem år sedan ville registrera sitt fartyg Rosella i Estland. På så sätt räknade företaget med att kunna anställa estnisk besättning till lägre löner för att konkurrera mer effektivt med estniska färjelinjer.

Men Internationella transportarbetarefederationen, ITF, och den finska besättningens fackförbund, FSU, vägrade gå med på utflaggningen. De menade att det verkliga ägandet fortfarande låg kvar i Finland, och att FSU därmed hade fortsatt förhandlingsrätt för fartygets besättning. ITF hotade med uteslutning om andra förbund inledde förhandlingar med Viking Line. FSU varslade också om stridsåtgärder.

Till slut blev det upp till EG-domstolen att ge svar på den principiellt viktiga frågan om fackets kollektiva stridsåtgärder stred mot den fria rörligheten inom EU. I december i fjol meddelande domstolen att åtgärderna faktiskt hade begränsat Viking Lines etableringsfrihet – men att sådana åtgärder å andra sidan kan accepteras för att skydda jobb och anställningsvillkor om inga andra lösningar fungerar.

Nu står det klart att frågan inte kommer att drivas längre i domstol. Parterna har nått en förlikning vars innehåll uppges vara hemligt. Därmed avbryts den juridiska processen.

Vikingmålet anses ha samma vägledande betydelse som det svenska Vaxholmsmålet, där fackförbundet Byggnads försatte ett skolbygge utanför Stockholm i blockad när det lettiska byggföretaget Laval vägrade teckna svenskt kollektivavtal. Europafacket ETUC reste nyligen krav på att EU i ett nytt fördrag måste garantera rätten att vidta kollektiva stridsåtgärder för att förbättra löntagarnas levnadsstandard och arbetsvillkor.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA