EG-mål avgörs i nationell domstol

FACKLIGT2007-12-11

Fackliga organisationer får tillgripa stridsåtgärder för att tvinga fram ett kollektivavtal. Det har EG-domstolen kommit fram till i ett mål mellan Finska sjömansunionen och Viking Line.

Om stridsåtgärderna står i proportion till konfliktens art får avgöras i nationell domstol, enligt EG-domstolen. Det finska målet har paralleller till det svenska så kallade Vaxholmsmålet, där dom väntas nästa vecka.

Det finska facket ville skydda sina medlemmars anställningar, när Viking Line tänkte etablera verksamhet i Estland. De fackliga stridsåtgärderna blev ett hinder för den planerade utflaggningen, vilket innebar att Viking Lines rätt till fri etablering hindrades. Rederiet skulle inte kunna konkurrera på samma villkor som estniska företag.

EG-domstolen överlåter nu till den nationella domstolen att avgöra om de fackliga stridsåtgärderna verkligen syftade till att skydda de finska anställda. Om det var så att deras jobb och villkor inte var hotade kan stridsåtgärderna ha varit oproportionerliga.

I Vaxholmsmålet, där Byggnads står mot lettiska Laval, handlar det om fackets rätt att ta till stridsåtgärder för att tvinga arbetsgivaren att tillämpa det svenska kollektivavtalet också för sina lettiska anställda. Här ställs stridsåtgärderna mot de lettiska byggnadsarbetarnas fria rörlighet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA