Försäkringskassan anmäls till JO

SJUKREGLER2011-10-31

LO-TCO Rättsskydd anmäler Försäkringskassan till Justitieombudsmannen, JO. Det är ytterst allvarligt att lagstiftningen tillämpas olika i olika ärenden, anser LO-TCO rättsskydd.

LO-TCO Rättsskydd hävdar att det finns allvarliga systemfel hos Försäkringskassan. I en skrivelse på webben hävdar juristerna Claes Jansson, Kerstin Burman och Phillip Eldon att myndigheten saknar rutiner för att föra ut en enhetlig tillämpning av socialförsäkringslagstiftningen till sina tjänstemän. Bristerna gäller framför allt rätten till sjukersättning (förtidspension):

”Detta strider mot grundläggande förvaltningsrättsliga principer och måste ses som ytterst allvarligt då det gäller en myndighet som beslutar om individers möjlighet till försörjning”, skriver de tre.

LO-TCO Rättsskydd vänder sig också emot hur Försäkringskassan och dess chef Dan Eliasson tolkar Högsta förvaltningsdomstolens domar. Försäkringskassan påstår att domstolens domar stödjer Försäkringskassan och ligger i linje med hur Försäkringskassan arbetar. Högsta förvaltningsdomstolen slog nyligen fast att en nedsättning av en persons arbetsförmåga inte behöver vara livslång eller sträcka sig fram till pensionen för att man ska ha rätt till sjukersättning.

”Som ombud i många ärenden och mål om sjukersättning har vi kunnat konstatera att det ofta är just sådana krav Försäkringskassan har ställt. Försäkringskassans ledning tycks alltså inte ha någon kontroll över hur reglerna i stor utsträckning har tillämpats av myndighetens tjänstemän. Det är uppseendeväckande”, skriver LO-TCO Rättsskydd.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA