Försäkringskassan får allvarlig JO-kritik

SOCIALFÖRSÄKRINGAR2019-09-19

Justitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Försäkringskassan sedan ett överklagande genom felaktig hantering hos myndigheten blivit liggande i nio månader utan att behandlas.

Ett beslut av Försäkringskassan om sjukpenninggrundande inkomst, SGI, överklagades av den försäkrade 27 april 2017. Överklagandet skickade hen direkt till förvaltningsdomstolen i stället för till Försäkringskassan. Överklagandet blev liggande hos domstolen till 30 juni. När överklagandet väl kommit in till Försäkringskassan gjordes ingen rättidsprövning. Först 22 mars 2018 kom överklagandet tillbaka till domstolen för prövning, sedan förvaltningsrätten efterlyst det hos Försäkringskassan.

”Ett sådant dröjsmål är självfallet helt oacceptabelt, oavsett anledningen till att det uppkommit”, skriver JO Thomas Norling i beslutet.

JO konstaterar i sitt beslut att kunskapen om hur ett överklagande ska hanteras är så grundläggande att den bör finnas hos såväl handläggare som specialister vid myndigheten. Rättidsprövning är en uppgift som bara den beslutande myndigheten kan göra. Det är således inte något som myndigheten kan välja att låta bli att göra, konstaterar JO.

”Jag vill i detta sammanhang framhålla att den försäkrade har rätt att inom skälig tid få sin sak prövad av domstol. Dröjsmål hos Försäkringskassan med att överlämna ett överklagande till högre instans försenar den försäkrades rätt till domstolsprövning”, konstaterar JO.

Försäkringskassan har under den aktuella perioden dessutom skickat flera inkassokrav i ärendet trots att domstolen inte avgjort det, konstaterar JO.

”Försäkringskassan förtjänar allvarlig kritik för det som har kommit fram om hanteringen av överklagandet”, skriver JO. 

Myndigheten kritiseras också för att den lämnat fel information om vad som gäller för verkställighet av myndighetens beslut.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA