Försäkringskassan polisanmäler hot

FÖRSÄKRINGSKASSAN2009-06-11

Försäkringskassan har nu polisanmält hot och protester mot myndighetens personal. De har bland annat utsatts för hatiska formuleringar på en blogg.

Varje månad samlas nätverket Resurs, som jobbar för de sjukas rätt i samhället, till ljusmanifestationer utanför Försäkringskassans lokaler. Enligt uppgifter på nätverkets hemsida tänder de begravningsljus ”för dem som inte fick sin utbetalning i tid och valde att avsluta sitt liv.”

Under ljusmanifestationen i maj sattes affischer upp i Gävle med texten ”Försäkringskassans brott”, där det bland annat stod fysisk och psykisk misshandel och vållande till annans död.

– Budskapet är aggressivt. Människor har valt att uttrycka sin frustration på det här sättet. Men det är för tidigt att avgöra om det kan klassas som brott, säger Kennet Andersson, förundersökningsledare vid Gävlepolisen.

Nu har Försäkringskassan anmält en blogg på internet som är full av hat mot myndighetens personal. Enligt tidningen Arbetarbladet har bloggaren anknytning till den lokala ljusmanifestationen. ”Håll Sverige rent, skjut en Försäkringskasseanställd!” är en av rubrikerna. Och några rader längre ner står det ”Förr eller senare kommer en explosiv reaktion, ni kan inte räkna med att alla ni kränker med det grövsta lägger sig lydig ner och dör!”

Kennet Andersson säger att uttalandena kan upplevas som hotfulla, men han ”känner sig tveksam” till om de är brottsliga.

– Först måste man avgöra om det är en person som pekas ut, eller om det handlar om en hel grupp. Man behöver också ta ställning till om det är ett verkligt hot, eller snarare ett debattinlägg. Tryck- och yttrandefriheten ger oss ganska stort utrymme för olika uttalanden.

Enligt Berit Sjödin, säkerhetschef på Försäkringskassan, mår flera i personalen mycket dåligt av formuleringarna.

– Vi har inget intresse av att anmäla viljeyttringar, det är klart att man får bedriva opinion. Men när det går så långt att det blir konkreta uppmaningar till sådana här våldsamheter är det mycket otäckt för personalen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av noona (ej verifierad) tors, 06/11/2009 - 21:04
Jag är medlem i RESURS, jag är emot våld och mänskligt förtryck. Jag är också emot att de svaga ska tystas med maktmedel. Därför frågar jag Sverige, svenskarna, media, politiker och försäkringskassan detta.


Varför sker denna massiva utrensning av sjukskrivna?
Varför i denna hastighet och utan någon som helst pardon?
Varför smutskasta den som lever i den verklighet som detta skapar?
Varför ta till en polisanmälan för att tysta ner de som ännu vågar säga något?
Varför prångla ut falsk information till media om hur mycket friskare vi är, när detta är en lögn?
Varför vågar ingen stå på de sjukas sida?

Jag vill att alla ska fråga sig Varför detta händer.
Inlagt av MO (ej verifierad) tors, 06/11/2009 - 21:47
Ja FKs personal mår dåligt,då anmäls det och man får media på sig!

Men när tusentals mår dåligt av regeringens beslut i sjuksystemet,och släcker sina liv.Då välJer man att BLUNDA!

Regeringen väljer att straffa dem som är sjuka och arbetslösa,det skapar en otäck värld!
Folket blir sjuka psykiskt också...man orkar inte vad som helst!
Inlagt av Jenny (ej verifierad) fre, 06/12/2009 - 09:17
Som iniativtagare till Resurs vill jag bara framhålla att vi absolut inte accepterar hot mot någon! Vi accepterar dock inte heller att sjuka ställs på gatan för att lagstiftaren, försäkringskassan eller NFF vill förbättra statistiken för ohälsotalet, oavsett om syftet är att minska kostnader eller öka arbetskraftsutbudet. Inte ens på medeltiden behandlade man sjuka så illa som vi gör i Sverige idag! De flesta handläggare gör nog de bästa det kan - men det räcker inte för vi står inför en nationell krissituation som kräver betydlgit mer av oss än att göra sitt bästa!

Bästa hälsningar,

Jenny
Inlagt av Elisabeth (ej verifierad) fre, 06/12/2009 - 14:13
Jag var en ljuständare, men utan hot bara med ett enkelt ljus,en vacker bukett samt ett litet anslag om varför. Och det tänker jag fortsätta med för att lyfta dagens verklighet inom sjukförsäkringen. Men att uttrycka hot mot enskild tjänsteman tar jag avstånd ifrån, den här debatten ska föras sakligt och civiliserat. Jag förstår samtidigt att det kunda hända. Människor idag upplever en stor psykisk press vid kontakter med Fk, och blir allt mer desperata och förtvivlade. Det vi behöver diskutera är om det är lagen som inte tillämpas rätt eller om lagstiftningen är fel. För ett haveri inom sjukförsäkringssysstemet har inträffat. Där finns inte tryggheten för sjuka människor kvar längre.
Kanska borde FK istället för att polisanmäla sätta sig ner och uppmana till diskussion och samtal?
Inlagt av Piia-Liisa (ej verifierad) tis, 07/07/2009 - 13:15
Även jag är en nybliven RESURS som vill påpeka det oacceptabla (och olagliga) i att hota, oavsett vem som hotas. Jag kan aldrig acceptera att jag som sjuk blir hotad pga mitt funktionshinder eller mig som person lika lite som jag accepterar att handläggare på statliga myndigheter hotar medborgare eller blir hotade av oss medborgare. Hot i alla former är oacceptabelt, oavsett vad jag tycker om t ex ett fattat beslut. Ogillar jag ett beslut ska det påtålas i laga ordning. Ogillar jag en lagstiftning (vilket jag gör t ex avseende dagens sjukersättningssystem) så gör jag gemensam sak med andra som är överens med mig. Därför har jag gått med i RESURS. För att kunna påverka politiker och beslutsfattare att ändra beslut och lagar så att de blir mer humana.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA