Försäkringskassan ska betala ut elstöd

FÖRSÄKRINGSKASSAN2022-11-07
Regeringen har gett Försäkringskassan i uppdrag att ombesörja utbetalningar av högkostnadsskyddet till elabonnenter. Svenska kraftnät är den myndighet som förbereder och finansierar stödet.

Regeringen har gett Försäkringskassan och Svenska kraftnät i uppdrag att förbereda utbetalningar av högkostnadsskydd till elkunder i Sverige. Bakgrunden till uppdraget är att Svenska kraftnät ansökt hos Energimarknadsinspektionen om att använda intäkter från överbelastning, så kallade flaskhalsintäkter, för att finansiera högkostnadsskyddet. Svenska kraftnät är inte rustat för att sköta den praktiska utbetalningen till elkunderna.

”Regeringen jobbar hårt för att få högkostnadsskyddet på plats så snabbt som möjligt och det här beslutet är ett viktigt steg i processen”, kommenterar äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje, M, regeringsuppdraget i ett pressmeddelande.

Försäkringskassan får 30 miljoner kronor i år för att täcka kostnader för de förberedande åtgärderna. Försäkringskassan och Svenska kraftnät ska i den utsträckning som krävs samverka med övriga relevanta myndigheter och aktörer. 

Frågor om hur högkostnadsskyddet ska utformas kommer att hänvisas till Svenska Kraftnät, som kontinuerligt kommer att uppdatera informationen om högkostnadsskyddet på sin webbplats.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.