Bild: Getty Images

Forskare hyllade Ryssland och talibanerna – köps ut

HÖGSKOLAN2024-05-06

En erfaren forskare vid Malmö universitet hyllade Ryssland, Iran och talibanerna, enligt kollegor och studenter. Forskaren deltog även vid en konferens i Iran 2023, trots att universitetet sagt nej. Nu köps forskaren ut för 728 000 kronor, skriver Sydsvenskan.

Studenter och kollegor vid Malmö universitet har vittnat om att forskaren bland annat ska ha hävdat att Ryssland inte bombar civila mål i Ukraina, samt hyllat Iran och talibanrörelsen i Afghanistan.

Enligt Sydsvenskan, som var först med att rapportera om fallet, reste forskaren 2023 till Iran för att delta i en konferens med nära kopplingar till den iranska regimen, trots att universitetet sagt nej.

Forskaren ska också enligt studenter ha varit uppträtt oprofessionellt, respektlöst och diskriminerande, samt ha favoriserat svarta studenter och menat att vita studenter måste genomgå en ”avvitningsprocess”.

Fallet har varit uppe i personalansvarsnämnden, som inte kommit till något beslut. Men nu har universitetet beslutat att köpa ut forskaren för 728 000 kronor, rapporterar Sydsvenskan. Forskaren själv anser sig inte ha gjort några fel i tjänsten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA