Forskare nekas tillgång till arkiv

FORSKNING2005-04-05

Sverige har satsat 20 miljoner kronor på forskning om Sveriges förhållande till nazismen och Förintelsen. Regeringen har lovat att öppna arkiven. Men stora delar av dokumentationen hålls fortfarande hemlig.

»Vi delar åtagandet att sprida ljus över de mörka fläckarna som ännu finns i Förintelsens historia. Vi kommer att vidta alla nödvändiga åtgärder för att underlätta öppnandet av arkiv för att säkerställa att alla dokument som har samband med Förintelsen görs tillgängliga för forskare.«

Så står det i deklarationen från Stockholms internationella Forum om Förintelsen i januari 2000 och det var också statsminister Göran Perssons löfte.

Sekretesslagen ändrades

Efter konferensen avsatte regeringen 20 miljoner kronor till forskningsprojektet »Sveriges förhållande till nazismen, Nazi-Tyskland och Förintelsen« och 2002 ändrades sekretesslagen så att stora delar av Säpos arkiv fram till 1949 blev offentligt.

Men trots löftet om att öppna arkiven har forskarna stora svårigheter med att få fram den dokumentation de behöver.

–Svenska myndigheter vill inte släppa ge forskarna fri insyn, säger Klas Åmark, som är koordinator för projektet.

Då det tar lång tid att ändra lagen anser han att regeringen bör besluta om undantag från nuvarande lag så att forskarna får det underlag de behöver.

Forskning om krigsförbrytare

–Det har regeringen möjlighet till och det bör den göra med tanke på vad Göran Persson sa under Förintelsekonferensen.

Ett delprojekt om hur svenska myndigheter hanterade andra världskrigets krigsförbrytare har råkat särskilt illa ut.

Då många av krigsförbrytarna kom till Sverige först flera år efter kriget behöver forskarna även uppgifter från tiden efter 1948. Ett annat problem är att Säpos arkiv saknar en innehållsförteckning, vilket gör att forskarna inte vet om de får fram det material de vill ha.

–Det kommer att finnas stora luckor i vår forskning. Till exempel får vi bara delvis svar på i vilken mån svenska myndigheter hjälpt krigsförbrytare att fly från Sverige, säger doktor Mats Deland vid Stockholms universitet.

Än svårare är det för forskarna att få ut handlingar från den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, Must, där sekretessen fortfarande varar i 70 år.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA