Forskarsatsning i budgeten

FORSKNING2012-08-30

Regeringen gör en spetssatsning på svensk forskning. Över tre miljarder kronor ska satsas på elitforskning under de kommande tio åren, skriver utbildningsminister Jan Björklund i en debattartikel.

I oktober kommer regeringen med en särskild forskningsproposition. Men redan inför budgetpropositionen i september avslöjar utbildningsminister Jan Björklund, FP, en strategisk del av den kommande propositionen. Bland annat ska de allra duktigaste yngre forskarna kunna få ta del av ett nytt elitprogram hos Vetenskapsrådet, skriver Jan Björklund i Dagens Nyheter:

”Svensk forskningspolitik har länge styrts av en socialdemokratisk jantelag, nu är det hög tid att vi satsar på eliten.”

Forskningspropositionen ska enligt Jan Björklund bygga på fyra punkter, där elitprogram för yngre forskare är en. Där läggs 50 miljoner kronor i nya anslag, och ministern utgår från att Vetenskapsrådet ska komplettera med ytterligare 50 miljoner kronor årligen från befintliga resurser. Totalt satsas därmed en miljard kronor de närmaste tio åren.

Regeringen vill också anslå en kvarts miljard kronor årligen för att ge lärosätena möjlighet att målinriktat rekrytera internationella forskare, med rejäla forskningsresurser som lockbete.

För att minska byråkratin får Vetenskapsrådet i uppdrag att skapa nya program för forskareliten, för att ge de mest framstående längre tid för spännande projekt. Anslaget ska oftare riktas till den enskilde forskaren, och i mindre utsträckning till institutioner av olika slag.

En större andel av forskningsanslagen ska omfördelas efter kvalitet, skriver Jan Björklund. Kvalitetskriterier ska bli avgörande när nya medel fördelas till universitet och högskolor:

”Det måste finnas ekonomiska incitament för forskare och lärosäten att sträva efter högre kvalitet. Det lärosäte som gör strategiska prioriteringar av forskningen, som profilerar forskningen och kan lyfta fram det som håller högsta kvalitet och avveckla det mindre bra, ska premieras.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA