Förslag om lärosätens rekrytering dras tillbaka

HÖGSKOLAN2017-12-01

Efter att allt för många remissinstanser varit kritiska drar regeringen tillbaka ett lagförslag som skulle minska snedrekryteringen till landets lärosäten, rapporterar Sveriges Radio.

Publikt har tidigare skrivit om lagförslaget som gick ut på att högskolan mer aktivt ska främja ett brett deltagande i utbildningen. Formuleringen ”främja ett brett deltagande” syftade inte bara till rekryteringsåtgärder utan även till ett bra mottagande och stöd under hela utbildningen - och till att genom ökad geografisk tillgänglighet ge fler möjlighet att studera.

Men efter kritik från högskolor och universitet drar regeringen nu tillbaka lagförslaget.

”Vi har fått remissvar från våra högskolor och universitet och det är många som tycker att det är ett otydligt förslag som inte tillräckligt tydligt pekar på det som är viktigast för mig och regeringen, att det är genom en högre kvalitet i utbildningen som vi ska klara både breddad rekrytering och breddat deltagande”, säger Helen Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning till Sveriges Radio.

Mest kritiska var remissinstanserna till att regeringen inte skjuter till några pengar till satsningen och att man inte avvaktat det nya ersättningssystemet för högskolor och universitet.

Helen Hellmark Knutsson säger till Sveriges Radio att hon håller med om att det blev fel ordning:

Vi behöver först se över resurstilldelningssystemet och därefter kan vi förstärka arbetet med det breddade deltagandet”.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Högskolan
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA