Förslag om sjukpeng drabbar många

TCO2005-09-06

Den borgerliga alliansens förslag till nya regler för att beräkna sjukpenninggrundande inkomst kommer att slå hårt för den som går från studier eller deltidsarbete till heltid, konstaterar TCO i en rapport.

Den borgerliga alliansen av moderaterna, centern, kristdemokraterna och folkpartiet har enats om att den sjukpenninggrundande inkomsten ska beräknas på ett historiskt genomsnitt. Någon precisering av hur långt tillbaka i tiden genomsnittet ska beräknas har alliansen inte gjort.

TCO har i sina beräkningar för att se hur TCO-medlemmar påverkas utgått från att det ”historiska genomsnittet” skulle vara tolv månader, dvs att sjukpenningen för den enskilde skulle bestämmas utifrån den genomsnittliga inkomsten under det senaste året, inte utifrån den aktuella inkomsten när man blir sjuk.

Beräkningarna visar att den som gått från deltid till heltid, eller gått från studier till arbete, under de senaste tolv månaderna kan förlora tusentals kronor med alliansens förslag. I vissa fall hamnar ersättningarna under de 65 procent av lönen moderaterna tidigare föreslagit.

– Skulle detta bli verklighet står vi i praktiken inför ett välfärdspolitiskt systemskifte, säger TCO-ordföranden Sture Nordh i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA