Förslag till nya regler för a-kassan

REGERINGEN2012-02-01

Regeringen föreslår ändrade regler i arbetslöshetsförsäkringen för att arbetssökande lättare ska förstå vad som förväntas av den enskilde för att man ska få ersättning.

Förslagen finns i en departementsskrivelse som Arbetsmarknadsdepartementet skickat ut på remiss. De innebär också att det i fler situationer ska bli möjligt att överklaga för den som fått avslag på sin begäran om a-kassa.

Regeringen vill ändra sanktionerna mot den som bryter mot reglerna. Istället för att få sin dagpenning nedsatt med en fjärdedel under 40 dagar ska den som säger nej till ett erbjudet arbete bli helt avstängd under fem ersättningsdagar. Åtgärden nedsättning av dagpenning avskaffas helt. Avstängning från rätt till ersättning ska vara den enda sanktionen. Avstängningens längd ska bero av hur man brutit mot gällande regler.

Ett nytt skäl till avstängning handlar enligt förslaget om sökande som missköter sitt arbetssökande. Det kan enligt regeringens pressmeddelande till exempel röra sig om en sökande som inte kommer till ett möte med Arbetsförmedlingen.

Tidigare har en arbetssökande som missköter sitt arbetssökande kunnat avanmälas, vilket lett till att man förlorat rätten till a-kassa. Sådana beslut har inte kunnat överklagas. Genom att göra om dessa sanktioner till åtgärdsgrunder i arbetslöshetsförsäkringen kan den sökande alltid klaga på beslutet. Förändringen gör också att åtgärden blir tidsbegränsad, istället för att som i dag inte vara tidssatt. Sammantaget ger förändringarna ökad rättssäkerhet, enligt departementsskrivelsen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA