Förstatligad djurskyddstillsyn sämre

LÄNSSTYRELSER2009-08-21

Vid årsskiftet flyttades ansvaret för tillsynen av djurskyddet över från kommunerna till länsstyrelserna. Ett halvår senare vill Jordbruksverket ändra systemet.

När länsstyrelserna tog över tillsynen av djurskyddet fördelades resurserna med utgångspunkt i länens befolkningsunderlag. Nu vill Jordbruksverket utgå från antalet djurägare i stället. I flera län är det så ont om djurskyddsinspektörer att djur riskerar att fara illa, uppger Dagens eko.

– Det är naturligtvis inte acceptabelt om länsstyrelsen svarar att vi har inte tid att hantera det nu, men tar hand om det så fort vi hinner, om någon ringer och berättar att djur inte får mat eller inte kan gå in, säger Malin Engdahl, kontrollchef för djurområdet på Jordbruksverket till Ekot.

När Jordbruksverket nu fördelar om anslagen kommer Skåne och Västra Götaland att få klara sig med mindre pengar, medan bland annat Kronoberg, Halland och Jönköping får mer resurser.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA