Försumlig domare avskedas

RÄTTSVÄSENDET2011-10-04

Statens ansvarsnämnd har beslutat att avskeda den tingsrättsdomare i norra Sverige som tidigare dömts i domstol för flera tjänstefel. Enligt nämnden är rådmannen uppenbart olämplig.

Rådmannen har enligt Ansvarsnämndens pressmeddelande dömts för 14 fall av tjänstefel för att han inte färdigställt domar så att de har kunnat expedieras i rätt tid. Domen har fastställts av Högsta domstolen, HD, sedan rådmannen överklagat efter att ha blivit fälld i både tingsrätt och hovrätt.

Enligt Ansvarsnämnden har rådmannen inte skött sina arbetsuppgifter och brustit i närvaro på arbetsplatsen. Han har också i övrigt gjort sig skyldig till upprepad och allvarlig misskötsamhet och trots varning och tillsägelser fortsatt att brista i närvaro på arbetsplatsen på ett sätt som negativt har påverkat hans utövning av tjänsten som rådman.

Nämnden konstaterar i pressmeddelandet att domarens beteende ytterst drabbar parterna i de mål han hanterar. Trots det förstärkta anställningsskydd som domare omfattas av enligt grundlagen anser nämnden att hans upprepade försummelser är så oacceptabla att han bör skiljas från tjänsten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA