Fortfarande lågkonjunktur på arbetsmarknaden

BUDGET2004-09-21
Regeringen utlovar satsningar mot arbetslösheten. Skattesänkningar, AMS-utbildningar och pengar till kommunerna ska leda till fler jobb. Men det är långt kvar till regeringens sysselsättningsmål.

I samarbetet med vänsterpartiet och miljöpartiet har regeringen satt upp mål på flera områden för den ekonomiska politiken: sysselsättning, arbetslöshet, antal socialbidragstagare och ohälsotal. De årliga budgetpropositionerna är en viktig mätpunkt för hur det går.

Och i år har det inte gått så bra. Regeringen är visserligen nöjd med den ekonomiska tillväxten och den pågående konjunkturuppgången, men på arbetsmarknaden är det fortfarande lågkonjunktur.

Den öppna arbetslösheten blir 5,6 procent i år, enligt regeringens beräkningar. Det är en bra bit ifrån målet 4 procent – som bara är ett delmål på den tänkta vägen mot full sysselsättning. Nästa år väntas gruppen arbetslösa minska något, till 5,1 procent.

Men andelen sysselsatta ligger i prognosen kvar på omkring 77 procent ända fram till 2007, vilket kan jämföras med målet 80 procent.

Regeringens förslag för att få bättre fart på arbetsmarknaden är framför allt skattesänkningar och mer pengar till kommunerna. Dessutom får AMS resurser för att ta in fler arbetslösa i utbildning och program.

Skatteändringarna innebär att inkomstskatterna sänks, grundavdraget höjs och skatten på arv och gåvor avskaffas.

På det statliga området finns satsningar framför allt på bistånd, forskning och investeringar i vägar och järnvägar. Även rättsväsendet får förstärkningar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.