Förtroendet för myndigheter minskar

FÖRVALTNING2013-12-12

Allmänhetens förtroende för statlig förvaltning har minskat över lag bland EU-länderna de senaste fem åren. Det är en övergripande slutsats inom ett samarbete som bland andra Arbetsgivarverket deltar i.

Behovet av förändringsarbete var ett återkommande tema när chefer i de europeiska statsförvaltningarna träffades i European network for public administrations, Eupan, 5-6 december i Vilnius i Litauen. Arbetsgivarverket beskriver i ett pressmeddelande diskussionerna i samband med konferensen.

Den svenska synen på förändringsbehoven – större öppenhet, ökad tillgänglighet, större fokus på leverans och resultat samt förbättrad samverkan – är enligt pressmeddelandet gemensam med länder som Storbritannien, Holland, Portugal, och Estland.

”Mötena i Eupan visar att vi har många gemensamma problem och att vi kan stötta varandra när vi ses på det här sättet”, säger Arbetsgivarverkets generaldirektör Ulf Bengtsson.

I ett projekt som finansieras av EU-kommissionen samarbetar 14 länder om att utvärdera insatser inom New Public Management. I Sverige är Statskontoret ansvarigt för utvärderingen.

I så gott som alla länder anser cheferna att utvecklingen i statsförvaltningen i allmänhet gått framåt jämfört med för fem år sedan, skriver Arbetsgivarverket. Men studien visar att medborgarnas förtroende för statsförvaltningarna inom EU samtidigt har sjunkit.

”Det här är mycket oroande resultat som kräver extra uppmärksamhet. Det skulle vara intressant att veta om det handlar om missnöje med att servicen minskat till följd av de kraftiga neddragningar som många statsförvaltningar gått igenom de senaste åren, eller om det handlar om missnöje med på vilket sätt servicen ges”, sade Statskontorets generaldirektör Yvonne Gustafsson vid konferensen, enligt pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA