»Fortsatt hård press på de anställda«

FÖRSÄKRINGSKASSAN2009-04-21

Försäkringskassan får 600 miljoner kronor i tillskott i år. Pengarna räcker till den planerade verksamheten. Men pressen på de anställda finns kvar, enligt Siv Norlin, ST.

Årets underskott för Försäkringskassan är större än de 950 miljoner kronor extra man begärt av regeringen. Enligt ST-avdelningens ordförande Siv Norlin finns dessutom ett sparprogram på 450 miljoner kronor. Pengarna ska i första hand sparas in genom effektiviseringar.

– Det betyder fortsatt hård press på de anställda. Vi har anställningsstopp, och vakanser kommer i princip inte att återbesättas. Det i sin tur innebär att många omplaceras, med eller mot sin vilja. Vi vet redan att det kan bli nödvändigt med övertidsarbete, säger Siv Norlin.

Enligt Försäkringskassans beräkningar kommer 1 200 anställda att sluta under 2009.

Glad över tillskott

Adriana Lender är nöjd med beskedet att myndigheten får 600 miljoner kronor i tillskott.

– Jag är jätteglad. Nu kan vi bedriva årets verksamhet som planerat, säger hon till
ST Press.

De 350 miljoner kronor som återstår av underskottet utgörs av den skuld, anslagskrediten, som måste betalas förr eller senare. Men det berör inte årets löpande budget, enligt Adriana Lender.

Hon anser inte att det finns någon anledning att vara alarmistisk när det gäller arbetsbelastningen, utan räknar med att effektiviseringarna kan genomföras som planerat.

– Skulle situationen bli besvärlig får vi se hur vi kan lösa det då.

ST träffade ministern

Vid ett möte med ST-företrädare lovade den ansvariga ministern Cristina Husmark Pehrsson att noga följa personalsituationen vid Försäkringskassan, berättar STs ordförande Annette Carnhede.

– Hon förklarade också att hon tyckte det var oerhört viktigt att facket är delaktigt och har inflytande på beslutsprocessen.

Adriana Lender.
Bild: Sören Fröberg
Adriana Lender.
Siv Norlin.
Bild: Sören Fröberg
Siv Norlin.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA