ST: Regeringen är alltför passiv

ARBETSMARKNAD2009-04-21

Vårbudgetens satsningar på »aktiv arbetsmarknadspolitik« handlar nästan uteslutande om ersättningar till arbetslösa. Arbetsförmedlingen får inga nya pengar för att ta emot det ökande antalet arbetssökande.

Arbetslösheten bedöms öka från 6,2 procent 2008 till 8,9 procent i år, vilket föranleder regeringen att i vårbudgeten lägga ytterligare tio miljarder kronor på arbetsmarknadsområdet.

Regeringen säger att det är en satsning på aktiv arbetsmarknadspolitik. Men av tillskottet går 6,6 miljarder kronor till arbetslöshetsersättning, och 2,4 miljardertill i huvudsak deltagare i jobb- och utvecklingsgarantin samt jobbgarantin för ungdomar. En miljard är pensionsavgifter.

En begränsad summa ska användas till praktikplatser. Lena Liljebäck, Arbetsförmedlingens biträdande generaldirektör, bedömer att det handlar om ett par tusen platser.

Ett annat förslag i vårbudgeten är att ge den yrkesinriktade kommunala vuxenutbildningen, yrkesvux, ett påslag med 400 platser till 3 600 nya platser i år. Men det blir inga nya resurser till arbetsmarknadsutbildningar eller fler platser på högskolan.

Vårpropositionen innehåller inte heller något resurstillskott till Arbetsförmedlingen för att anställa nya förmedlare.

– Det skulle i så fall ha kommit som en höjning av vårt förvaltningsanslag, och något sådant har vi inte fått, säger Lena Liljebäck.

Vill ha kompetenshöjning

Det innebär att varje arbetsförmedlare får 81 procent fler arbetslösa att serva när arbetslösheten ökar, påpekar ST. 

Förbundet anser också att regeringen tar till alltför passiva – men billiga – åtgärder, såsom jobb- och utvecklingsgarantin. Nyligen gjorde ST en enkät bland 2 000 anställda vid Arbetsförmedlingen. Enligt de svarande behövs mer arbetsmarknadsutbildning, fler praktikplatser och utökade resurser till Arbetsförmedlingen. Däremot vill de ha mindre av meningslösa kontroller av de arbetssökande.

– Förmedlarna vill ha aktiva åtgärder som kan kompetenshöja och rusta människor för tiden efter lågkonjunkturen, säger Annette Carnhede.

Vårbudgeten i korthet

De viktigaste förslagen

  • Sju miljarder kronor överförs till kommunerna inför 2010 för att upprätthålla sysselsättningen. Därefter höjs statsbidragen perma-
    nent med fem miljarder kronor.
  • Tio miljarder kronor går till arbetsmarknadspolitiska insatser, i allt väsentligt i form av ersättningar till arbetslösa.

Regeringens prognos

  • Bruttonationalprodukten minskar med 4,2 procent i år.
  • Arbetslösheten ökar till 8,9 procent i år. Nästa år väntas den bli 11,1 procent, 2011 11,7 procent och 2012 11,3 procent.
  • Priserna sjunker med 0,4 procent i år.
  • Statsskulden ökar successivt från 33,6 procent 2008 till 41,4 procent 2010.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA