Minister kritiserar arbetsförmedlare

ARBETSFÖRMEDLINGEN2009-06-26

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin, M, tar Arbetsförmedlingen i örat för att det tar för lång tid för unga arbetslösa att komma i praktik.

Många unga under 25 år har tvingats vänta sex månader för att få möjlighet till praktik enligt jobbgarantin. Nu säger Sven Otto Littorin att det aldrig varit regeringens avsikt att ungdomarna skulle behöva vänta så länge:

– Lite sunt förnuft kan man aldrig lagstifta fram, säger arbetsmarknadsministern till Dagens Nyheter, DN.

Arbetslösa under 25 år skrivs in i jobbgarantin efter tre månaders arbetslöshet. Därefter får de coachning och utbildning att söka jobb. Först tre månader senare har de erbjudits aktiva arbetsmarknadsinsatser som praktik eller utbildning. Så har Arbetsförmedlingens handläggare tolkat anvisningarna.

– Vi har varit väldigt strikta med tremånadersregeln för det är de direktiv vi har fått från vår ledning lokalt, men också från vår nationella rådgivningstjänst, säger arbetsförmedlaren Tobias Elvén i Västerås till DN.

Nu har Arbetsförmedlingen gått ut med nya direktiv, efter nya signaler från regeringen. Men Sven Otto Littorin förnekar att regeringen ändrat inställning:

– Det har hela tiden funnits möjlighet att få praktik tidigare. Men en del arbetsförmedlingar har tolkat det lite hårdare och därför har vi fört ordentliga samtal med myndigheten om det, säger han i DN.

Thomas Fager, ordförande för ST inom Arbetsförmedlingen, tycker att det är orättvist att ministern lägger ansvaret på tjänstemännen:

– Arbetsförmedlare har kritiserat inlåsningen av unga, men regeringen har varit tydlig med att de först ska leta jobb. Nu får man stå för sitt beslut och inte lägga skulden på medarbetarna, säger han till tidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA