Ordning på finanserna viktigast

REGERINGEN2009-04-21

»I första hand handlar det om att värna de offentliga finanserna«. Det sade finansminister Anders Borg i riksdagens debatt om vårbudgeten. Men oppositionen efterlyste kraftfulla insatser för jobben.

genomförda skattesänkningar för höginkomsttagare.

– Den budget som läggs nu är kliniskt ren på investeringar för jobben, hävdade Thomas Östros (S).

Jobben ska enligt oppositionen skapas på områdena infrastruktur, bostäder och miljö. Miljöpartiets Mikaela Valtersson lyfte fram Japan, Sydkorea och USA som förebilder i en grön jobboffensiv. Japan och Sydkorea lanserar program för en miljon gröna jobb i vardera landet, och USA gör miljöinvesteringar som ska ge fem miljoner arbetstillfällen. Även i Kina, Frankrike och Tyskland är en stor del av stimulanspolitiken miljöinriktad.

Kräver stöd till kommuner

Oppositionen krävde också ett omedelbart och utökat stöd till kommuner och landsting. Regeringen vill ge sju miljarder kronor, men först nästa år.

Anders Borg menade dock att Sverige inte ensamt kan lyfta sig ur en global kris, och att man måste acceptera att sysselsättningen minskar.

Han anklagade oppositionen för ansvarslös överbudspolitik, som skulle riskera att undergräva förtroendet för Sverige. Det skulle i sin tur leda till höjda räntor och till att hushåll och företag tappar framtidstron.

»Måste ta ansvar«

Finansministern tillade att goda offentliga finanser behövs inför nästa lågkonjunktur. När den nuvarande krisen är över kommer börsmatadorerna, fastighetsspekulanterna och superentreprenörerna tillbaka, och »då går det som det går«.

– Det smäller igen, och då går det ned. Det kan vi vara helt säkra på. Om vi då inte tagit ansvar går vi in i nästa lågkonjunktur med underskott. Sysselsättningen faller när skafferiet är tömt.

S kritiserar höga utgifter för ordförandeskapet

Regeringen vill ge Regeringskansliet 142 miljoner kronor extra för i år, i första hand för att täcka kostnader för Sveriges EU-ordförandeskap i höst. Därtill har kansliets utredningar blivit dyrare än beräknat, och utrikesrepresentationen behöver kompenseras för den svaga kronan. Tio miljoner kronor avser en kommitté för att samverkan med finanssektorn.

Tillsammans med extrapengar från höstens budget får Regeringskansliet en anslagshöjning med drygt 1,1 miljarder kronor i år, vilket Socialdemokraterna karaktäriserar som stötande. KU-ordförande Berit Andnor (S) säger i ett pressmeddelande att ordförandeskapet visserligen måste få kosta, men att en miljard extra är »fullständigt orimligt«.

Ändrat klimat börjar kosta

Regeringen vill ha riksdagens godkännande för investeringar som gäller klimatanpassning. Det gäller dels Lantmäteriet, som ska upphandla en ny databas över höjdförhållanden i landet, dels Statens geotekniska institut, som ska kartlägga förutsättningarna för skred i Göta Älvdalen. Kostnaderna beräknas till 100 miljoner kronor under åren 2010–2011.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA