Fortsatt kamp för fred

COLOMBIA2004-05-12

– Det kvinnoprojekt som ST stödjer arbetar för att få med alla sociala sektorer i fredsarbetet i Colombia, säger Patricia Buriticá.

Hon är ansvarig för den fackliga huvudorganisationen CUTs kvinnoavdelning och har nyligen besökt och Sverige och ST.

CUT ingår tillsammans med en rad colombianska kvinnoorganisationer i projektet Kvinnor för fred i Colombia (IMP).

Målsättningen är bland annat att arbeta för att kvinnoorganisationerna ökar sitt deltagande i fredsprocessen och att minska konfliktens effekter för kvinnorna.

Det senaste året har IMP slutit lokala överenskommelser om att kvinnors rättigheter ska skyddas och respekteras. Genom åren har kvinnor drabbats hårt av våldet från gerilla och olika militära och halvmilitära grupperingar.

Patricia Buriticá berättar att man står inför den svåra uppgiften att åstadkomma humanitära överenskommelser. IMP har till exempel arbetat för att anhöriga och andra, som tillfångatagits av olika aktörer i konflikten, ska befrias.

Det ska tilläggas att Colombia är ett av jordens oroligaste länder. Antalet mord på politiker, fackliga ledare och bland civilbefolkning är förskräckande stort.

ST har i två år varit samarbetspartner och stött IMPs fredsarbete, som finansierats av Sida. Tanken är nu att projektet Kvinnor för fred ska kunna fortsätta i ytterligare tre år.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Internationellt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA