Fortsatt kaos kring passen

PASS2005-10-25

Polisen har ännu inte lyckats få någon ordning i kaoset kring de nya passen – och människor som är på väg utomlands lyckas inte få besked om de kommer att få pass i tid eller inte.

– Vi bokade en sista-minuten-resa till Thailand den 17 oktober, berättar Anders Jacobsson i Göteborg.

– Den 18 och 19 lämnade vi passansökningar för hela familjen och betalade våra 400 kronor. Då sa de att det var 9-11 dagars väntetid. Nu gissar polisen att passen inte är klara förrän om 2-3 veckor…

För Anders Jacobssons familj är risken att de tvingas köpa sex stycken provisoriska pass på Landvetter innan det är dags att gå på planet. En kostnad på 5 880 kronor! Trots att man redan betalat 2 400 för de ordinarie passen.

Ringde RPS

Anders ringde Rikspolisstyrelsen sedan han läst ST Press artikel om passen på webben (se länk ovan till höger).

– Där blev jag kopplad till en man som sa att det här egentligen inte alls var hans bord, men dom var några stycken som hjälptes åt att svara, eftersom han som har hand om det suttit i telefon oavbrutet i flera veckor!

Rådet Anders Jacobsson fick var att vänta på de ordinarie passen till sista minuten och sedan skaffa provisoriska pass på Landvetter. Och när familjen kommer hem ska han ta sina kvitton och skriva ett brev till Rikspolisstyrelsen, som kommer att fatta beslut i varje enskilt fall om man ska betala tillbaka avgiften för provisoriska pass.

Ingen ordning

På polismyndigheten där familjen lämnat sina passansökningar säger man att det inte verkar finnas något system i vilken ordning passen kommer. Vissa kan komma efter fyra dagar, andra dröjer tre veckor.

– De sa åt mig att ringa varje dag sedan posten kommit och lämna våra personnummer så de kan titta efter om just våra pass har råkat komma…

På måndag morgon ska familjen Jacobsson sätta sig på flyget – så till helgen får man åka till flygplatsen för att skaffa sig provisoriska pass , om inget hänt innan dess.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA