Bild: Getty Images

Fortsatt kritik mot UD

REGERINGSKANSLIET2021-08-18
Den interna kritiken mot hur regeringen hanterat situationen för de lokalanställda på ambassaden i Afghanistan är stark inom UD, skriver Dagens Nyheter. Den svenska personalen på ambassaden i Kabul evakuerades under söndagen.

Utrikesminister Ann Linde, S, säger till tidningen att utvecklingen i Afghanistan är unik, då lokalanställda aldrig tidigare varit lika tydligt utsatta. Hon menar att det normalt inte är Sverige som ansvarar för de lokalanställdas säkerhet, men att regeringen i det här fallet försöker göra det eftersom de lokalanställda utgör en måltavla.

”UD visste att talibanerna skulle ta makten i Afghanistan, men hade uppenbarligen inga planer för den lokalt anställda personalen. I ett så instabilt land borde arbetsgivaren ha förberett flera scenarier: ”Vad gör vi i händelse av systemkollaps?” Det var inte osannolikt att det skulle ske”, säger Thomas Janson, ledamot i styrelsen för ST inom Regeringskansliet, till Dagens Nyheter.

Enligt Ann Linde har det alltid funnits en uppdaterad evakueringsplan för den svenska delen av personalen. Också för de lokalanställda har det funnits en plan, men den har inte varit densamma som för de utsända svenskarna.

”Ingen trodde att talibanernas maktövertagande skulle ske så snabbt”, säger hon till tidningen.

Ett svenskt herkulesplan har nu skickats till regionen för att vara tillgängligt vid en evakuering. På grund av den pressade situationen vid flygplatsen i Kabul är det oklart om och när planet kan landa för att evakuera de lokalanställda, berättade utrikesministern vid en presskonferens under tisdagen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.