De lokalanställda på Sveriges ambassader gör ett ovärderligt arbete för Sverige och förtjänar samma skydd och rättigheter som de utsända från Sverige, säger STs ordförande Britta Lejon.
Bild: Casper Hedberg, Mostphotos
De lokalanställda på Sveriges ambassader gör ett ovärderligt arbete för Sverige och förtjänar samma skydd och rättigheter som de utsända från Sverige, säger STs ordförande Britta Lejon.

ST kräver att lokalanställda får samma skydd som utsända

REGERINGSKANSLIET2021-08-17

Fackförbundet ST kräver att de lokalanställda på Sveriges utlandsmyndigheter ska ha samma skydd som de utsända från Sverige. Inte bara i Afghanistan, utan överallt där de kan utsättas för särskilda risker.

”Vi har länge krävt att lokalanställda på våra ambassader ska ha samma fackliga rättigheter som sina utsända kollegor och omfattas av den svenska arbetsrätten. Tyvärr har vi inte fått så mycket gehör för det”, kommenterar ST-ordföranden Britta Lejon situationen i Afghanistan i ett pressmeddelande.

Det kaos som präglat evakueringen av utländska beskickningar i Afghanistan visar på det bristande ansvar den svenska utrikesförvaltningens tar för de lokalt anställda på den svenska ambassaden. Enligt ST är situationen densamma runt om i världen. På utlandsmyndigheterna arbetar drygt 500 utsända tjänstemän från UD tillsammans med cirka 1 300 lokalanställda. Lokalanställda arbetar ofta sida vid sida med svenska diplomater, bland annat med stöd till demokratisk utveckling och mänskliga rättigheter. Ofta görs arbetet i länder där detta medför personlig risk.

”De gör ett ovärderligt arbete för Sverige och förtjänar samma skydd och rättigheter som sina kollegor. Att kunna skydda sin personal är ju grundläggande för en arbetsgivare”, understryker Britta Lejon.

I Afghanistan har det funnits evakueringsplaner för all utsänd svensk personal, men för de lokalt anställda afghanerna på ambassaden har det inte funnits några utfästelser om att de ska inkluderas.

”Det visar på den styvmoderliga behandling som man ger de lokalanställda inom utrikesförvaltningen. Beredskapen att inkludera de lokalanställda borde ha funnits på plats långt tidigare, nu riskerar det att vara försent för dem att kunna lämna landet”, konstaterar Britta Lejon i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Carina Eriksson (ej verifierad) fre, 08/20/2021 - 10:58
Mycket bra att ST tog ställning!

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA