De lokalanställda på Sveriges ambassader gör ett ovärderligt arbete för Sverige och förtjänar samma skydd och rättigheter som de utsända från Sverige, säger STs ordförande Britta Lejon.
Bild: Casper Hedberg, Mostphotos
De lokalanställda på Sveriges ambassader gör ett ovärderligt arbete för Sverige och förtjänar samma skydd och rättigheter som de utsända från Sverige, säger STs ordförande Britta Lejon.

ST kräver att lokalanställda får samma skydd som utsända

REGERINGSKANSLIET2021-08-17
Fackförbundet ST kräver att de lokalanställda på Sveriges utlandsmyndigheter ska ha samma skydd som de utsända från Sverige. Inte bara i Afghanistan, utan överallt där de kan utsättas för särskilda risker.

”Vi har länge krävt att lokalanställda på våra ambassader ska ha samma fackliga rättigheter som sina utsända kollegor och omfattas av den svenska arbetsrätten. Tyvärr har vi inte fått så mycket gehör för det”, kommenterar ST-ordföranden Britta Lejon situationen i Afghanistan i ett pressmeddelande.

Det kaos som präglat evakueringen av utländska beskickningar i Afghanistan visar på det bristande ansvar den svenska utrikesförvaltningens tar för de lokalt anställda på den svenska ambassaden. Enligt ST är situationen densamma runt om i världen. På utlandsmyndigheterna arbetar drygt 500 utsända tjänstemän från UD tillsammans med cirka 1 300 lokalanställda. Lokalanställda arbetar ofta sida vid sida med svenska diplomater, bland annat med stöd till demokratisk utveckling och mänskliga rättigheter. Ofta görs arbetet i länder där detta medför personlig risk.

”De gör ett ovärderligt arbete för Sverige och förtjänar samma skydd och rättigheter som sina kollegor. Att kunna skydda sin personal är ju grundläggande för en arbetsgivare”, understryker Britta Lejon.

I Afghanistan har det funnits evakueringsplaner för all utsänd svensk personal, men för de lokalt anställda afghanerna på ambassaden har det inte funnits några utfästelser om att de ska inkluderas.

”Det visar på den styvmoderliga behandling som man ger de lokalanställda inom utrikesförvaltningen. Beredskapen att inkludera de lokalanställda borde ha funnits på plats långt tidigare, nu riskerar det att vara försent för dem att kunna lämna landet”, konstaterar Britta Lejon i pressmeddelandet. 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Carina Eriksson (ej verifierad) fre, 08/20/2021 - 10:58
Mycket bra att ST tog ställning!
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.