Samma rättigheter för lokalanställda inte aktuellt

ARBETSRÄTT2021-11-08
Lokalanställda medarbetare på Sveriges utlandsmyndigheter kommer inte att få exakt samma villkor som anställda som är utsända, säger utrikesminister Ann Linde, S, till Arbetsvärlden.

Utrikesdepartementet, UD, har fått hård kritik för bristande arbetsgivaransvar för de lokalanställda, bland annat i samband med evakueringen av anställda från ambassaden i Kabul i Afghanistan . Fackförbundet ST har krävt att de lokalanställda på alla Sveriges ambassader ska ha samma fackliga rättigheter som sina utsända kollegor och att de ska omfattas av den svenska arbetsrätten. På utlandsmyndigheterna arbetar mer än 500 utsända tjänstemän från UD tillsammans med cirka 1 300 lokalanställda.

I en intervju för Arbetsvärlden säger utrikesminister Ann Linde att hon inte håller med om kritiken. Hon säger att hon efter sitt tillträde arbetat hårt för att få in främjande av fackliga rättigheter som en del av det internationella demokratiarbetet.

”UD är oerhört positiva till fackliga organisationer, alla har rätt att engagera sig fackligt, men en fråga som de lokalanställda driver med sina fack är att de ska få samma villkor som våra utsända, men de har inte alltid framgång i det avseendet”, säger Ann Linde till tidningen.

Hon konstaterar att säkerheten för de utsända medarbetarna regleras i Wienkonventionen, som innebär att det är det utsändande landet som ansvarar för säkerheten för denna grupp, medan det är landet som de lokalanställda arbetar i som ansvarar för säkerheten för dem.

Ann Linde påpekar att hon snart ska träffa både företrädare för ST och Saco och diskutera hur de lokalanställdas villkor ska kunna förbättras.

”Men det kommer inte bli så att det blir exakt samma villkor för dem som för de utsända”, säger Ann Linde till Arbetsvärlden.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.