Samma rättigheter för lokalanställda inte aktuellt

ARBETSRÄTT2021-11-08

Lokalanställda medarbetare på Sveriges utlandsmyndigheter kommer inte att få exakt samma villkor som anställda som är utsända, säger utrikesminister Ann Linde, S, till Arbetsvärlden.

Utrikesdepartementet, UD, har fått hård kritik för bristande arbetsgivaransvar för de lokalanställda, bland annat i samband med evakueringen av anställda från ambassaden i Kabul i Afghanistan . Fackförbundet ST har krävt att de lokalanställda på alla Sveriges ambassader ska ha samma fackliga rättigheter som sina utsända kollegor och att de ska omfattas av den svenska arbetsrätten. På utlandsmyndigheterna arbetar mer än 500 utsända tjänstemän från UD tillsammans med cirka 1 300 lokalanställda.

I en intervju för Arbetsvärlden säger utrikesminister Ann Linde att hon inte håller med om kritiken. Hon säger att hon efter sitt tillträde arbetat hårt för att få in främjande av fackliga rättigheter som en del av det internationella demokratiarbetet.

”UD är oerhört positiva till fackliga organisationer, alla har rätt att engagera sig fackligt, men en fråga som de lokalanställda driver med sina fack är att de ska få samma villkor som våra utsända, men de har inte alltid framgång i det avseendet”, säger Ann Linde till tidningen.

Hon konstaterar att säkerheten för de utsända medarbetarna regleras i Wienkonventionen, som innebär att det är det utsändande landet som ansvarar för säkerheten för denna grupp, medan det är landet som de lokalanställda arbetar i som ansvarar för säkerheten för dem.

Ann Linde påpekar att hon snart ska träffa både företrädare för ST och Saco och diskutera hur de lokalanställdas villkor ska kunna förbättras.

”Men det kommer inte bli så att det blir exakt samma villkor för dem som för de utsända”, säger Ann Linde till Arbetsvärlden.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA