Fortsatt oenigt om utförsäkrade

SJUKREGLER2012-11-21

Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson håller fast vid att de nya sjukreglerna varit en framgång. Men oppositionen anser att redovisningen av vad som hänt med de utförsäkrade är missvisande. Det framgick vid gårdagens utfrågning i riksdagens socialförsäkringsutskott.

Regeringen och oppositionen är inte överens om vilka effekterna blivit av att människor utförsäkras från sjukförsäkringen efter en maximal sjukskrivningstid. Efter utförsäkring överförs den enskilde till Arbetsförmedlingen för så kallad arbetslivsintroduktion. Men sex av tio kommer tillbaka till sjukförsäkringen efter arbetslivsintroduktionen och få kommer tillbaka till arbetslivet.

”Givet att det vi kan se i dag av uppföljningar, gemensamma och myndighetsindividuella, så tycker jag att detta är en framgång. Det begär jag inte att någon annan ska tycka. Men jag tycker att det är en framgång, och jag tänker inte svaja på den punkten”, sade Ulf Kristersson vid socialförsäkringsutskottets öppna utfrågning.

Oppositionen ansåg att regeringens och myndigheternas redovisning av vad som hänt med de utförsäkrade är ofullständig och missvisande:

”Det är ett väldigt trixande och fixande med siffror”, sade Wiwi-Anne Johansson, V.

Ulf Kristersson reagerade mot påståendet att han skulle dribbla med siffrorna:

”Det är inget fixande med siffror. Vi kan tycka att de säger en stor del av sanningen eller att de säger för lite av sanningen. Det har jag all respekt för, och jag sa själv att 'tro inte att varje siffra säger allt om allting'.”

Tomas Eneroth, S, blev inte nöjd med de svar han fick från socialförsäkringsministern:

”Nej, inte tillräckligt bra svar. Jag tyckte å andra sidan det gav en bild av att de påståenden regeringen gjort om sjukförsäkringen inte har ordentligt stöd”, sade han till Ekot efter utfrågningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA