Fp hoppas få igenom lagar om övervakning

TVÅNGSMEDEL2006-04-20

Centerpartiet och kristdemokraterna har deklarerat att de avser att stoppa lagförslagen om buggning och hemliga tvångsmedel i förebyggande syfte. Men Folkpartiet hoppas ändå kunna lotsa förslagen genom riksdagen.

Centerpartiet och kristdemokraterna skulle tillsammans med vänsterpartiet och miljöpartiet få tillräckligt stöd i riksdagen för att förklara de två lagarna vilande i tolv månader.

Men justitieutskottets ordförande, folkpartisten Johan Pehrson, har inte gett upp hoppet om att få dem antagna före sommaren.

– Mitt mål är att vi ska kunna tillgodose centerpartiets och kristdemokraternas synpunkter.

Justitieutskottet ska bereda lagförslagen under maj och enligt Johan Pehrson är det möjligt att göra förändringar i lagtexterna så att redaktioner får ett starkare skydd mot buggning och att se till att personer som utsatts för något tvångsmedel får information i efterhand.

Därmed tror Johan Pehrson att han ska få med sig sina vänner i Allians för Sverige. Till skillnad mot vänsterpartiet och miljöpartiet har de två borgerliga partierna inga principiella invändningar mot förslagen.

Riksdagen fattar beslut i slutet av maj eller början av juni. Om lagarna antas ska de börja gälla från 1 juli i år.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Rättsväsende
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA