Frankrike sparar på staten

FRANKRIKE2006-10-17

Nästa år försvinner minst 15 000 heltidstjänster i den franska statsförvaltningen. Vilka tjänster som ska bort är okänt, men hälften finns inom utbildningsdepartementet.

Det är osthyvelsprincipen som gäller. Parlamentet har gett de olika departementen fria händer att skära i personalstyrkan.

–Vi är inte motståndare till att man genomför förändringar men i det här fallet börjar man i fel ände. Det vore mer logiskt att först bestämma vilka uppdrag den offentliga sektorn ska ha och sedan anpassa personalstyrkan därefter, säger Eric Fritsch, chef för fackförbundet CFDTs statstjänstemannafederation.

Neddragningarna görs i en sektor som i dag sysselsätter omkring 2,3 miljoner personer i landet. Hälften av de tjänster som ska bort finns inom utbildningsdepartementet. Försvaret ska minska sin stab med 4000 personer och hos finansdepartementet ska 3000 tjänster bort.

Nedskärningarna kommer att kunna ske genom pensionsavgångar.

Men Eric Fritsch beklagar att beslutet inte tagits i samarbete med fackförbunden.

–Det är förstås inte vi utan politikerna som ska bestämma hur den offentliga sektorn ska se ut. Men det finns mycket kunskap hos de anställda som man inte tar vara på när förändringar genomförs.

Vissa fackförbund ska genomföra protester under hösten. Eric Fritsch tror dock att det är svårt att mobilisera de offentliganställda innan nedskärningarna börjar märkas under 2007.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA