Fransk storstrejk i tre dagar

NYHET2005-01-18

Hundratusentals franska statstjänstemän går ut i strejk den här veckan, med början idag, tisdag. Först ut är posttjänstemännen.

Av:  Susanne Gäre

Orsaken till de franska statstjänstemännens protester är att de känner jobben hotade, att samhälls- och socialvården blivit allt sämre och att de kräver högre löner.

Runt 300.000 statstjänstemän har påbörjat en 24-timmarsstrejk. Klockan 13.30 idag samlades de i Paris för en demonstration och demonstrationer genomförs även i ett tiotal andra franska städer.

I morgon, onsdag, fortsätter manifestationen med en 24-timmars strejk av tågpersonal (170.000 personer), elektriker inom EDF och kirurger på allmänna sjukhus.

På torsdag är det statsanställda lärarnas tur att strejka tillsammans med tjänstemän inom den offentliga sektorn och sjukhuspersonal vid akutmottagningar och inom psykiatri. Också på torsdag blir det omfattande demonstrationer i Paris.

Strejkerna den här veckan kommer ställa till med problem och lamslå stora delar av samhället. Men fackföreningarna möter förståelse från allmänheten för sin aktion, 65 procent av den franska befolkningen stödjer strejkerna.

Den 5 februari kallas alla statstjänstemän i hela Frankrike till en demonstration mot att 35-timmarsveckan sätts i fråga och mot den försämrade köpkraften.

Det här är den största manifestationen bland statstjänstemän i Frankrike sedan konflikten om pensionerna för två år sedan.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Internationellt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA